любопитно

Начало | любопитно | Осем зеленчука, които сякаш не са от тука

Осем зеленчука, които сякаш не са от тука

Аз детето | 2017-07-21

Осем зеленчука, които сякаш не са от тука

Кои са любимите ви зеленчуци? И не, не казвайте, че нямате такива! Може да не обичате брюкселско зеле, чушки или моркови например, но със сигурност с удоволствие си хапвате картофи, домати, краставици... Зеленчуците са си спечелили славата на безвкусни и доста непривлекателни, но това въобще не е така. Стига да бъдат приготвени правилно, те са най-вкусната храна, която можете да си осигурите, а да не говорим и за това колко са полезни. Освен това знаете ли, те никак не са скучни, напротив има зеленчуци, които са толкова интересни на външен вид, сякаш не идват от този свят, а може би от Марс. Докато ги гледаш имаш чувството, че някъде там на Червената планета някакви човечета обичат зеленчуците, садят си ги, поливат ги и накрая ни пускат по някои и друг, за да видим колко красиви и интересни са. Ето вижте ги и вие!

Разноцветна царевица

Изглежда така, все едно е минала през дъгата или пък вие сте хванали боичките и сте я оцветили. Само дето не е така! Цветовете са съвсем истински и тази царевица просто си расте такава. Тази красива цветна царевица се отглежда във фермата на Карл Барнс за първи път и то още през 1991 година. Сега тя е разпространена по целия свят, макар че не всеки се наема да отглежда именно такава царевица, защото тя е доста капризна. Ако я полееш малко повече или я огрее съвсем малко повече слънце, губи красивите си цветове. Тя се отглежда предимно за направата на шарени пуканки, защото само тогава цветовете не избледняват. Представяте ли си колко интересни стават пуканките?

Зелето романеско

Този „марсиански“ зеленчук първо е бил отгледан в Италия и се появява благодарение на съвсем случайна кръстоска между карфиол и броколи. В градината на един италиански фермер тези два зеленчука били много близо един до друг и просто преплели корените и стеблата си. Накрая ето това бил резултатът. Оказало се, че е доста вкусен и полезен резултат. Този зеленчук съдържа най-доброто от броколите и карфиола, а именно хранителни вещества: каротин, витамин С, цинк. Освен това има и деликатен аромат и когато се готви, не се свива толкова много.

Ягодов спанак

Вярвате или не, съществува и такова нещо, което съчетава в себе си аромата на ягодите и вкуса на спанака. Спанакът расте, но вместо само с листа и с плодове, които може и да не изглеждат като ягоди, но ухаят като най-вкусните. И листата и плодовете на това растение са годни за консумация. Интересното е, че никой не знае откъде точно и как се е появило това растение, но е факт, че е един наистина впечатляващ зеленчук! Спанак с ягоди по него...

Лилав сладък картоф

Лилавият картоф всъщност си има просто вкус на обикновен такъв, но пък е доста интересен на външен вид. Отглежда се в Перу и Колумбия и се използва дори за украсата на торти!

Ядлив кактус

Яли ли сте някога кактус? Разбира се, че не сте! Той все пак има бодли и просто не става. Сигурни сме, че е гаден и на вкус! Но това не се отнася за всеки вид кактус. Оказва се, че в нашия необятен свят съществува и вид напълно ядлив кактус. Родината му е Мексико и отдавна той присъства на трапезите на хората наред с картофите и чушките. Слагат го в салата, пекат го на скара, използват го за направата на нещо подобно на мусака и дори си го консервират като кисели краставички. Вкусът му бил прекрасен и не можел да се опише! Надяваме се някой ден да разберем дали е така.

Разноцветен карфиол

Царевицата не е единствената, която може да донесе малко цвят на масата ви. Съществува и цветен карфиол, който си има вкус на обикновен такъв, но просто са ами... може да бъде жълт, лилав, розов и дори син.

Корен от лотос

Корените на това красиво цвете са ядливи. Макар че са популярни само в Япония и Тайланд, защото ако не са приготвени правилно могат да те отровят. Много хора не искат да рискуват заради едното ядене, но пък тези, които са се осмелили да ги опитат твърдят, че не са яли нищо по-вкусно.

Горска тиква

Това всъщност е плодът на специален вид папрат, който расте в Азия. Наречен е обаче горска тиква, защото има вкус на такава. Тя е много полезна, защото съдържа желязо, калций и калий и се твърди, че има наистина много сладък вкус!

Ако можехте да опитате само един от тези зеленчуци, кой щеше да е той? Споделете с нас в коментарите!



Коментари
1 коментар

Рая Кръстева , 9 г.,

Публикувано на 21.07.2017

Разноцветна царевица

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град