малък готвач

Начало | малък готвач | Вълшебна и сладка ананасова напитка

Вълшебна и сладка ананасова напитка

Аз детето | 2016-02-01

Вълшебна и сладка ананасова напитка

Знаете ли, че някога ананасът, който сега можем да намерим почти навсякъде по света в магазините, дори и у нас, преди години е бил доста екзотичен плод и почти не се намирал никъде, освен в няколко държави, където си растял в диво състояние. Трудно е да си представим това, при положение, че днес го виждаме дори тук под всякаква форма: пресен, на компот и в консерви. И все пак трябва да знаете, че ананасът произхожда от Южна Америка и в края на XV век е донесен и в Европа. Дори тогава обаче не се консумирал от всички, защото високата му цена била недостъпна за обикновените хора. Много по-късно плантации с ананас са засадени по западното крайбрежие на Африка. Днес ананаси се отглеждат в тропически райони като Флорида, Мексико, Централна Америка, Южна Америка, Хавайските острови, Филипинския архипелаг, Куба и остров Реюнион и затова днес можем да си го позволим. Това е чудесно, защото ананасът като всеки плод е много полезен – той съдържа витамините A, В и С, а освен това е и много вкусен.

Ще ви докажем това с едно предложение за вкусна напитка с ананас или направо можем да си го наречем коктейл. Опитайте я и със сигурност няма да е последния път, в който ще си я направитe.
 

Необходими продукти за една напитка:
консерва ананас
2 супени лъжици сок от лимон
2 супени лъжици сок от зелен лимон
половин чаена чаша захар
сладкарска сметана
сок от ананас
сламка
захарни пръчици за украса

Прави се много лесно:
Първо обаче и най-важно е да помолите някой възрастен да отвори консервата и да изсипе съдържанието й в купичка. Наистина горещо ви съветваме да изпълните това, защото консервите понякога могат да са опасни и да се порежете лошо. След това можете да се справяте и сами.

В друга купичка или направо тенджерка, отделете плодовете от сока и добре ги намачкайте с вилица, това ще отнеме известно време и усилия, но пък си струва. Към смачкания ананас добавете сока от лимона и зеления лимон, който лесно можете да изстискате с ръце. Към тях добавете и захарта и разбъркайте, докато се получи еднородна смес, като за шейк. Нито прекалено гъста, нито прекалено водна. Тази смес изсипете в подходяща чаша, след това сипете и сок от ананас, така че чашата почти да се напълни. Не ги разбърквайте, иначе ще се развали ефектният вкус. Най-отгоре сложете сметана, колкото ви харесва. Сега е време и да придадем вълшебния вид на нашия коктейл – поръсете го с шарени шоколадови пръчици и всичко е готово, можете да му се насладите.

Ако е лято и е прекалено горещо, можете да замените сметаната с топка ванилов сладолед или да оставите така приготвената напитка за половин час в хладилника.

Опитайте – вкусът наистина е вълшебен!

Ако пък не ви харесва и не обичате особено ананас, можете да си направите:
Лятна напитка с праскови и ягоди
Напитка „Тропическа зима“
Да поканим лятото с вкусен замразено-горещ шоколад



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град