малък готвач

Начало | малък готвач | Сочно пиле със спанак

Сочно пиле със спанак

Аз детето | 2016-02-12

Сочно пиле със спанак

Благодарение на известната анимационна поредица „Попай Моряка“ днес всяко малко дете знае, че да се яде спанак е много полезно. Въпреки това сигурни сме, че често се мръщите, когато ви кажат, че има спанак за вечеря. И ние понякога го правим, но открихме една страхотна и вкусна рецепта, с която и спанакът и пилето се комбинират прекрасно и стават изключително вкусни. Досега не знаехме, но се оказва, че пилето и спанакът заедно с още няколко продукта са си най-добри приятели и се допълват идеално. Пилето прави спанака вкусен, а той от своя страна придава на пилето сочност, а е и доста полезен. Знаете ли, че родината на спанака е Персия, като съществуват данни за неговото култивиране, датиращи от III-IV век. По-късно през VII век той е пренесен в Китай. В Европа спанакът попада през средните векове, като първоначално арабите го пренасят в Испания, където дълго време той се радва на голяма популярност сред испанските монаси. Едва през XX век спанакът започва да се култивира в Европа заради богатото си съдържание на витамин С и желязо.

Сега ето и самата рецепта, идеална е за вечеря.

Продукти за една порция:

  • чаена лъжичка зехтин
  • 50 грама пресен спанак
  • 50 грама сирене
  • 2 броя пилешки гърди без кожата
  • 20 грама кашкавал
  • щипка червен пипер
  • щипка черен пипер
  • щипка сол

Ще ви трябват още:

  • хартия за печене
  • тавичка
  • тиган
  • лъжица
  • нож

Как се приготвя:

Първо се започва с приготвянето на спанака, но ви съветваме ако сте още начинаещи готвачи, да помолите за помощ за тази част. Внимателно измийте спанака. Включете котлона на средна температура, сложете тигана и след това зехтина. Изчакайте една-две минути да се загрее и добавете спанака. Гответе го така за около 5 минути, като разбърквате от време на време, докато омекне леко. През това време натрошете сиренето и също го добавете към спанака в тигана. Оставете да се готви за още една минута и след това махнете от котлона. Оставете да изстине напълно.

Докато спанакът се охлажда, сложете хартия за печене на дъното на тавичката и отгоре сложете пилето. Нарежете пилешките гърди на парчета, но не напълно, по-скоро направете разрези през около 2-3 сантиметра, но парчетата трябва да си останат цели. След като спанакът се е охладил добре „напълнете“ разрезите на пилешките гърди с него. Поръсете отгоре с подправките и сложете по две резенчета кашкавал. Печете на 200 градуса във фурната за 20-25 минути и готово. Имате чудесно полезно и сочно пиле.

Идеално е за вечеря и добре си върви със салата от моркови или вкусен десерт! :-)

Опитайте още:
Вкусни картофени пръчици с кашкавал и сирене
Свежа зеленчукова пица
Лесни бутер банички с шунка и кашкавал



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град