Лаборатория

Начало | Лаборатория | Свежо и интересно: отгледайте си морковче от морковче

Свежо и интересно: отгледайте си морковче от морковче

Аз детето | 2018-07-27

Свежо и интересно: отгледайте си морковче от морковче

Само се замислете – сладките жълти банани, апетитната варена царевица, вкусните палачинки (и най-вече техните съставки)... Почти всичко, което ядем някога е било растение, а още преди това малко семенце в земята! Това семенце е било поливано и обгрижвано, за да поникне. После малко по малко е започнало да расте и да става все по-голямо, с все повече листа, докато от него не поникне нов плод. Забележителен процес! За съжаление обаче все по-малко хора могат да го наблюдават и сами да отговарят за поникването на храна. Най-вече тези от нас, които живеят в големите градове, защото просто нямаме къде да ги садим. Въпреки това вие можете да си направите един интересен и различен експеримент. Той включва много наблюдение и търпение, но пък резултатът е доста любопитен. Вярвате ли, че половинката морковче можете да превърнете в растение, вместо да сложите в супата. Как ли? Сега ще ви обясним!

Ще ви трябват:

  • върха на морков
  • плитка чиния
  • малко памук
  • вода
  • слънчево и защитено място
  • търпение

Как точно да го направите ли? Много лесно!

Разпределете дебел слой памук, около два пръста из чинията или по-скоро покрийте цялата с дебел слой памук. След това полейте обилно памука със студена вода. Тук има една много тънка част – водата трябва да е толкова, че да е мокър памукът, но и да не е чак толкова, защото морковът може да изгние и да не се получи нищо. Затова след като сипете водата наклонете леко чинийката над мивката и така излишната вода ще се изсипе. След това е лесно! Натиснете морковения връх в мокрия памук и поставете чинията на слънчево място. Уверете се, че памукът остава влажен през целия период на отглеждане. Не искате морковът да изсъхне!

Сега остава да наблюдавате и да поливате. Първите няколко дни ще имате чувството, че не става нищо, но след това ще забелязвате как морковът пониква все повече и повече всеки ден! Много е интересно! Разбира се е възможно да се отглеждат и други кореноплодни, така че защо да не експериментирате с няколко различни вида и да запишете своите открития. Проверете дали има разлика в темпа на растеж между морков, маруля и лук например!



Коментари
1 коментар

Зена Илианова, 11 г.,

Публикувано на 23.05.2019

Страхотно ще се пробвам.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град