зоокът

Начало | зоокът | Симпатичните лисици

Симпатичните лисици

Аз детето | 2015-01-06

Симпатичните лисици

Кой не е чувал народната приказка „Косе Босе“ записана от неповторимия български автор Ран Босилек. Като горещ привърженик на българския фолклор писателят преразказва и записва огромен брой български народни приказки. Ран Босилек посвещава и голяма част от живота си на детския свят, като текстовете му са прости и искрени. Тяхна отличителна черта е жизнерадостта и звучността им. Сред другите известни произведения на писателя са: „Родна стряха“, „Родна реч“, „Патиланци“, „Я кажи ми“ и много други текстове, с които са израснали и продължават да растат поколения българи.
Приказката „Косе Босе“ спада към раздела на вълшебните народни приказки с животни. Всички помним и какво прави лисицата в него, но нека все пак припомним. Косенцето си прави гнездо и няколко дни поред Кума Лиса идва и му иска яйчицата, докато му остава едно-единствено. Е, все пак накрая си получава заслуженото, след като кучето я хваща, но това е само в приказките. В действителност лисиците изобщо не са лоши животинки, а даже напротив. Сега сме ви приготвили няколко снимки, с които ще ви докажем, че лисиците са много симпатични животинки и никак не са лоши.

Благодарение на своята красива козина и рунтава опашка, която може да бъде огненочервена, стоманеносива или белоснежна, лисицата заема специално място в сърцата ни от незапомнени времена като красиво и загадъчно горско създание. Всички са били пленявани от красотата на червената лисица. Но това хитро животно е успяло да се адаптира към различни климатични условия в целия свят. Лисици живеят както в пустинята Сахара, така и в югозападната част на България, САЩ и полярните райони. Тези удивителни и симпатични създания са се адаптирали много добре. Така например лисиците, живеещи в Сахара, имат големи уши, които им помагат да се разхлаждат, а полярните лисици имат дебела и снежнобяла козина и малки уши, които им помагат да запазят топлината на тялото си.

Лисиците са от семейството на кучетата, вълците и другите подобни животни и макар в много приказки, не само у нас, но и по света те да играят хитрото и лукаво същество, те всъщност са много добри и сладки животинки. Можете да се уверите в това, с нашия фотопоглед, в който сме ви представили снимки на най-сладките лисици, които сте виждали.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град