Лаборатория

Начало | Лаборатория | С помощта на химията: направете си подскачащо топче съвсем сами

С помощта на химията: направете си подскачащо топче съвсем сами

Аз детето | 2018-01-05

С помощта на химията: направете си подскачащо топче съвсем сами

Можете ли да познаете коя е любимата ни играчка с която тайно се забавляваме понякога дори и до днес? Знаем, че в света съществуват много такива, затова ще ви подскажем малко. Тя е малка, кръгла и когато я хвърлиш подскача наистина високо... Всъщност дори и в името ѝ се съдържа това качество. Прекарвали сме с нея много весели часове, в които сме си представяли или по-точно виждали, че поне за един миг сме успявали да победим тази невероятна сила – гравитацията. С нетърпение чакахме родителите ни да ни дадат няколко монети, които с радост пускахме в едни машини, които да ни пуснат от тази играчка.

Тя е толкова малка, не прави нищо, освен да подскача и въпреки това за нас тя беше цялото забавление в света. Сетихте ли се вече? Говорим за подскачащите топчета! Те са малки и определено не могат да издават звуци или каквото и да е подобно нещо и въпреки това за нас бяха и все още са най-забавното нещо на света. Сега сме убедени, че и вие ще ги преоткриете, когато ви кажем как съвсем сами да си направите подскачащо топче. Освен това ще се почувствате като истински учен, защото тези топчета всъщност са такива заради химията. Така че пригответе се за още един супер интересен експеримент.

Да започваме! Ще ви трябват:

  • прах за пране
  • топла вода
  • царевично нишесте
  • лепило
  • 2 пластмасови чаши
  • пластмасова лъжица
  • боя за храна (ако искате топчето да е с определен цвят)
  • две малки листчета хартия
  • тиксо
  • молив

Нека да започваме, смели химици! Надяваме се знаете, че учените следват точни инструкции, защото иначе нищо не се получава, така че се надяваме, че и вие ще направите същото.

1. Истинските експериментатори правят всичко много точно, защото ако объркат дори най-малкото нещо може да стане лошо, дори и нещо да се взриви. Естествено тук няма да стане чак това, но ще е по-лесно. Затова вземете две малки листчета и молив, на едното напишете „Прах за пране разтвор“, а на другото напишете „Топче разтвор“. След това с помощта на тиксо залепете двете листчета на двете чаши.

2. Сипете половин чаена чаша топла вода в чашата за праха за пране. Добавете и една супена лъжица прах за пране. Разбъркайте сместа, докато прахът се разтвори напълно. Дори и да има пяна ,не се притеснявайте.

3. След това сипете една супена лъжица лепило в чашата за топчето. Добавете и 3-4 капки оцветител за храна (ако искате) и една супена лъжица нишесте!

4. Внимателно добавете половин чаена лъжичка от разтвора с прах за пране към лепилото. Но внимание, не бива да го разбърквате. Просто я сипете вътре и това е.

5. Сега оставете науката (химията) да свърши част от работата вместо вас, като просто оставите нещата така за 10-15 секунди. Виждате ли нещо да се променя? След като това време мине разбъркайте, така че да се смесят напълно.

6. След като сместа стане невъзможна за разбъркване, извадете я от чашата и започнете да оформяте топчето с ръце. Отначало това ще е малко трудно, защото сместа ще е много лепкава, но колкото повече омесвате с ръце, толкова по-твърда ще става. Правете това докато получите топче – гладко и твърдо. Обикновено няма да ви трябват повече от пет минути.

Това е всичко! Вече имате топче! Сега остава да го хвърлите с цялата си сила към земята и да видите какво ще стане. Имайте предвид, че към подскачащите топчета от магазина добавят и няколко други съставки, затова вашето домашно топче няма да подскача чак толкова високо. И че тези няколко други съставки няма как да си купите, но това не прави топчето по-малко истинско, защото дори и купешките се правят точно така. Не е ли забавно? Сигурни сме, че приятелите ви ще бъдат супер учудени, как по-точно сте го направили сами.

Ето и как точно се случват нещата:

Този експеримент демонстрира интересна химическа реакция, предимно между праха за пране и лепилото. Първият действа като „свързващо вещество“ към полимерните молекули в лепилото – то създава вериги от молекули, които остават заедно, когато ги взимате. Царевичното нишесте помага да се свържат молекулите заедно, така че да поддържат формата си по-добре. Това е всичко!

Можете да експериментирате дори и още:

Можете да превърнете направата на топчето в още по-истински експеримент, като променяте количеството прах за пране, лепило и царевично нишесте, за да видите дали топчето ще стане още по-подскачащо.



Коментари
4 коментара

Габриела Христова, 12 г.,

Публикувано на 13.01.2018

Само не разбрах къде използвате царевично нишесте.

От редакцията: В третата стъпка, но се беше изтрило, добавихме го пак. Благодарим, че забеляза и ни каза.

Габриела Христова, 12 г.,

Публикувано на 25.01.2018

Здравейте, пробвах това без царевицно нишесте и се получи слайм. Отдавна търсех такава рецепта БЛАГОДАРЯ!!!

От редакцията: Здравей и ние ти благодарим, че сподели с нас. Пък и е много хубаво това, защото направо си измислила чисто нова „рецепта“ за нещо още по-интересно. :-)

Калина Балакнска, 17 г.,

Публикувано на 24.02.2018

Само не видях къде използвате тиксото и молива и хартията

От редакцията: Виж първата стъпка. ;-)

Нина , 10 г.,

Публикувано на 20.03.2018

Габриела Христова ще пробвам твоята рецепта и тази за топчето

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град