Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | С какво работи интернет?

С какво работи интернет?

Аз детето | 2014-11-07

С какво работи интернет?

Въпреки че се смята, че интернет е все още нова технология е трудно да си представим живота без него. Благодарение на интернет се забавляваме, общуваме, научаваме интересни неща и дори сега благодарение на него вие ще прочетете тази информация. Всяка година инженери създават повече устройства, които да работят с интернет и буквално интернет е навсякъде. Не само вкъщи, но и в училище и дори на улицата. Но как успява тази мрежа да прави всичко това и да ни дава толкова информация? Как работи?

За да разберем интернет е най-добре да гледаме на него като на система с два основни компонента (части). Първата от тези части се нарича хардуер. Тя включва всичко – от кабелите, които предават хилядите терабайти информация всяка секунда до компютъра, пред който вие сега седите. Други видове хардуер, които поддържат интернет включват рутери (маршрутизатори) , сървъри, антените на мобилните телефони, орбиталните спътници, радиопредавателите, смартфоните и други устройства. Всички тези неща създават мрежата на мрежите. Интернет всъщност е, ако можем така да го наречем, гъвкава мрежа, която се променя леко всеки път, когато някой човек си купи компютър и започне да го ползва. Някои от тези елементи обаче са много важни за интернет, а други като нашите лични компютри не са и той може да съществува и без тях. Тези елементи се наричат и връзки. Някои от тях са крайни точки – като например компютърът, от който сега четете това. Тези крайни точки се наричат и клиенти. Машините, които съхраняват всяка информация качена в интернет се наричат сървъри. Останалите неща, които свързват клиентите и сървърите наричаме рутери. Те могат да бъдат както такива, които виждаме, като кабелите например, така и такива, които не виждаме, като безжични сигнали от сателити, мобилни телефони и кули.

Всички те създават обаче не биха могли сами да създадат и накарат интернет да работи. Затова той има и един трети, много важен елемент, наречен протоколи. Протоколите са набори от правила, които машините следват, за да свършват определените си задачи и да можем ние да четем или играем на компютъра. Без тези протоколи всички компютри по света биха се объркали страшно и интернет ще е просто една голяма каша. Те не биха могли да разберат как да получават информацията, която ни трябва и как да ни я покажат.

Значението на тези протоколи е наистина голямо. Вероятно дори сте чували за някои от тях. Например за HTTP... Няма как да не сте чували за него, всички сайтове, които посещаваме започват така: http:// нали? Е, точно този протокол е това, което ние използваме всеки ден, за да можем да видим даден уебсайт. Има и други протоколи, като например FTP той се използва за трансфер на файлове. Протоколи като тези и още десетки създават рамката, в която всички устройства трябва да работят, за да бъдат част от интернет. Но запомнете, два от най-важните протоколи са този за контрол на предаването (TCP) и интернет протокол (IP). Често ще виждате тези два протокола групирани заедно като TCP/IP.
Но какво всъщност правят тези протоколи? В своето най-основно ниво те определят правилата, по които информацията да минава през интернет. Без тези правила ще трябва компютрите да са директно свързани един с друг, а това би било страшно трудно, дори и невъзможно.

Вероятно сте чували за IP адресите. Те следват интернет протоколите. Всяко устройство, което е свързано към интернет има IP адрес. Точно благодарение на този адрес един компютър може да намери друг в интернет и да му предаде или изтегли необходимата информация от него. С тези IP адреси обаче има един голям проблем. Има толкова много компютри и устройства по света, че скоро тези адреси ще се изчерпат. Ето защо едни умни хора доста умуват какво да направят по този въпрос и се надяваме скоро да има решение на този проблем.

И все пак нека ви кажем най-основното: когато искате да изпратите съобщение или да извлечете информация TCP/IP протоколите са тези, които правят предаването възможно. Вашето искане отива в мрежата и една система, наречена DNS насочва исканата от вас информация в правилната посока. След като сървърът приемник получава искането, той може да изпрати обратно отговор към вашия компютър. Данните могат да пътуват по съвсем различен път от този по който са дошли и да отидат към вас. Този гъвкав подход по отношение на данните е част от това, което прави интернет най-великото технологично откритие.

Снимка: freeimages.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град