Лаборатория

Начало | Лаборатория | С една свещ и малко вода става невероятен експеримент

С една свещ и малко вода става невероятен експеримент

Аз детето | 2020-07-20

С една свещ и малко вода става невероятен експеримент

Прозрачен буркан, чиния, вода и малка чаена свещ – това и нищо друго не ви трябва, за да си направите един наистина интересен опит! Всъщност трябва ви и желание разбира се, но сме сигурни, че в момента в който прочетете всичко докрай няма да имате търпение да опитате сами. Вярвате ли, че запалена свещ поставена в буркан може да накара водата да влезе в него сама при това, докато той е обърнат с отвора надолу? Звучи невъзможно, нали? Не само защото водата би трябвало просто да изтича от него, но и защото свещта би трябвало да се изгаси още с първия досег до водата. Само че в света на науката нещата не са толкова невъзможни, особено когато на своя страна имате въздуха и водата – два от най-силните елементи в природата. Да, определено не ви трябват Спайдърмен и Батман, за да направите и вие нещо невероятно, което да преминава границите на фантастичното.

Вече разбрахте какво ще ви трябва за този лесен и чудесен експеримент, нека само добавим, че ще е добре да помолите някого да ви запали свещта, а ако искате да видите ефекта му още по-добре вземете и някаква боя за храна, с която да оцветите водата. Вместо буркан можете да използвате и прозрачна ваза – така става още по-красиво. Сега ето и какво точно трябва да направите!

В чиния, но най-добре не плоска, а по-дълбока (като за супа) сипете вода. След това можете да я оцветите с няколко капки боя за храна или пък не. Това решавате вие. Поставете една чаена свещичка по средата на чинията. Сещате се каква е тя, нали? От онези малките и кръгли, които са в нещо като метален свещник. Знаете ли, че те всъщност могат и да плуват във водата, но това оставете за друг опит. Сега не трябва да клатите много чинията, защото е хубаво свещичката да е по средата. След това помолете някой по-възрастен да я запали. Това е единственото, което се иска от него. Макар че сме сигурни, че след като го направи ще остане да гледа шоуто, защото това си е наистина едно шоу. След това внимателно поставете отгоре буркана с отвора надолу, като покриете свещта. Досещате се, че тя не трябва да се опира в буркана, нали? Сега гледайте!

Първоначално няма да стане нищо, но имайте малко търпение. След това свещта ще изгасне, а накрая. Колко яко! Водата магически се просмуква в буркана. При това нагоре! Виждали ли сте някога подобно чудо!

Знаете ли защо е така?

Ако все още има някой възрастен около вас го попитайте. Ще е много интересно ако има отговор на този въпрос, защото по всяка вероятност ще каже, че това се случва заради консумацията на кислород от пламъка. Тогава обаче вие можете спокойно да му заявите, че греши! Има малка вероятност и това да помага, но основната причина е съвсем друга. Просто казано, водата ще се покачи бързо със стабилна скорост, докато кислородът се консумира. Вероятно ще видите, че нивото се издига почти наведнъж веднага след изгасването на пламъка. Отначало пламъкът загрява въздуха в буркана и този горещ въздух се разширява бързо. Малко от него може дори и да излезе изпод буркана (просто защото няма достатъчно място) и тогава ще видите и мехурчета, които излизат изпод буркана. Веднъж след като пламъкът изгасне, въздухът в съда се охлажда бързо, а охладеният въздух се свива и съответно заема по-малко място. Това свиване създава слаб вакуум – или по-ниско налягане – в буркана. От друга страна налягането отвън е по-високо и водата се просмуква навътре, докато двете налягания се изравнят!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град