Лаборатория

Начало | Лаборатория | Опитайте два завладяващи и вдъхновяващи експеримента с растения и станете истински ботаник

Опитайте два завладяващи и вдъхновяващи експеримента с растения и станете истински ботаник

Аз детето | 2020-04-30

Опитайте два завладяващи и вдъхновяващи експеримента с растения и станете истински ботаник

Какви искате да станете когато пораснете? Знаем, че този въпрос е доста банален и сигурно много възрастни ви го задават непрекъснато, но отговорът е доста интересен, за нас също. Със сигурност много от вас биха искали да бъдат известни актьори или пък музиканти, които всички обичат. Не се съмняваме, че сред вас има и професионални спортисти, отлични програмисти и супер писатели. Какво ще кажете обаче за ботаник? Дали бихте искали да имате подобна професия като големи. Съмняваме се! Много малко хора знаят какво прави един ботаник, а това всъщност е нещо наистина интересно и много полезно за целия свят! Не се съмняваме, че поне някой от вас обича цветята и се интересува от различните дървета. Защо растат? Колко видове има? Задава си все подобни интересни въпроси! Сега сигурно си мислите, че нещо се шегуваме с вас... Но изобщо не е така! Ботаниката е доста интересна и вълнуваща професия! Какво точно прави един ботаник можете да прочетете тук! Но след това не забравяйте да се върнете, защото още сега ще ви направим едни истински начинаещи ботаници с няколко завладяващи и вдъхновяващи експеримента с растения, които можете да направите още сега у дома!

Замисляли ли сте се как едно малко семе се превръща в растение? И наистина ли е в състояние да диша, както казват биолозите? Ние ще проверим тези твърдения днес с помощта на три интересни експеримента. Готови ли сте за експеримент? Тогава нека не се колебаем и да започваме!

От семенце в растение

С настъпването на пролетта природата оживява и всичко наоколо е толкова зелено. Първите растения започват да се появяват, за да посрещнат топлото пролетно слънце. Но знаете ли, че всяко растение някога е било малко семенце? Дори огромните дървета, които виждате навън някога са били малки фиданки? Имали ли сте възможност самостоятелно да наблюдавате как се образуват корени и кълнове от малкото семенце? Ако не, тогава нека направим експеримент и да разгледаме този процес заедно.

Това проучване е много просто, така че лесно можете да го направите сами. За експеримента ви е необходимо:

  • шепа боб или леща;
  • стъклен буркан;
  • кухненска хартия или памук.

Първо трябва да намокрите кухненската хартия или памука обилно с вода. След това да я поставите в буркана, но така, че да има и на дъното и на стените. Ако не стига, просто намокрете още и сложете. Няма да е проблем.

После поставете боба или лещата в буркана, като всяко семе трябва да е на малко разстояние от останалите. Да, тези неща, които понякога ядем на вкусна супа и други ястия всъщност са семена. Важно е преди да поставите семената в буркана да ги огледате внимателно и да изберете само здрави и непокътнати.

След това поставяте буркана на перваза на прозореца, защото за да поникне растението, се нуждае от достатъчно количество слънчева светлина.

Можете да експериментирате с различни растения. В този случай не забравяйте да надпишете какво има във всеки буркан, за да не объркате. Растенията трябва да се наблюдават ежедневно. Вземете си малко тефтерче и запишете промените. Дори и да няма такива – също записвайте всеки ден. Ако внимателно наблюдавате семената, ще забележите как тяхната форма и размер се променят. И след няколко дни те ще покълнат.

Отделете кислород от растението

Фактът, че растенията отделят кислород е научен случайно от химика Джоузеф Пристли. Веднъж Пристли носел куфар с растение в буркан, за друг негов опит. Един ден обаче забелязал, че в буркана незнайно как е влязла мишка. Той обаче се опасявал да го отвори, за да не се провали 2-годишният му експеримент, затова затворил буркана по-здраво и решил да рискува живота на мишката. Знаете ли обаче какво се е случило! Тя си живеела в буркана доста добре. Така Джоузеф Пристли разбрал, че растенията отделят кислород. Друго доказателство за това е невероятната история на ексцентрика от Англия Дейвид Латимер, който гледал растение в буркан в продължение на 40 години. И то не само не увехнало, но благодарение на фотосинтезата се превърнало в цяла зелена градина.

Вие и ние можем да повторим този експеримент и да докажем, че освобождаването на кислород от растенията не е мит: те все още го отделят. Не забравяйте! Вероятно вече знаете, че в процеса на фотосинтеза, който изисква слънчева светлина, растенията произвеждат хранителни вещества от вода и въглероден диоксид. В този случай кислородът се отделя в околната среда. Така че, вземете два буркана, поставете две петунии или други подобни малки цветя в тях, но заедно с пръстта и корените и ги затворете с плътни капаци.

Единият буркан трябва да се остави на перваза на прозореца, а другият да се сложи в шкаф или гардероб. Изчакайте така една седмица! След това можете да продължите, но помолете някой възрастен за помощ. И на него ще му е интересно. Вземете две чаени свещички, запалете ги, поставете ги в бурканите и пак ги затворете. Ще се убедите, че в бурканът, който стоеше на прозореца, свещта ще гори по-дълго.

Това се дължи на факта, че фотосинтезата се извършва на светлината, следователно, цветето, което е било на перваза е освободило доста кислород в буркана, а както знаете, за да гори една свещ има нужда от кислород. Но в растението, което остана на тъмно, фотосинтезата не се проведе, така че няма кислород, необходим за горенето.

Прочетете и още любопитни факти за растенията:
Защо растенията растат нагоре?
Още невероятни растения, които са майстори на камуфлажа
Най-странните и редки растения в света
Какво знаете за корените на растенията? Със сигурност не и това!
Как смятате, дали всички растения цъфтят?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град