Лаборатория

Начало | Лаборатория | Направете си сами газирана напитка

Направете си сами газирана напитка

Аз детето | 2020-05-07

Направете си сами газирана напитка

Почти няма човек на земята, който да не обича газираните напитки, затова защо да не опитате този забавен експеримент, с който освен, че ще научите нещо и ще се освежите след това.
Малко лимонов сок, малко сода за готвене и преди да се усетите експериментът ще е готов, а вие ще станете експерт в правенето на вкусни газирани напитки. Направете си една вкусна и „научна“ лимонада.

За нея ще са ви необходими:
лимон
чаша
вода
1 чаена лъжица сода за готвене
3-4 бучки захар

Какво се прави:
Изстискайте сока на лимона в чашата. След това допълнете чашата с вода толкова, че почти да се напълни. Разбъркайте, изсипете содата и отново разбъркайте. Сложете и бучките захар и отново разбъркайте. Оставете сместа за няколко минути да си почине и я опитайте. Получила се е вкусна газирана лимонада, нали?

Защо се получава така?
Мехурчетата, които се образуват, когато добавите содата към сместа от лимонов сок и вода са всъщност въглероден диоксид (CO2). Същото вещество се съдържа и във всяка газирана напитка, която срещаме в магазина. Разбира се там добавят и други съставки, като подсладители и ароматизатори, но всичко друго си е същото.
А ако се чудите как точно са се образували тези мехурчета, то това е доста лесно за обяснение. Вие сте създали химична реакция, когато сте смесили содата (основата) с лимоновия сок (киселина).Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град