Лаборатория

Начало | Лаборатория | Стар, но все така вълнуващ: експериментът с експлодиращата газирана напитка

Стар, но все така вълнуващ: експериментът с експлодиращата газирана напитка

Аз детето | 2020-08-26

Стар, но все така вълнуващ: експериментът с експлодиращата газирана напитка

Модерните и нови неща, са например най-новата електронна игра, най-новият модел телефон, най-новият вкус сладолед или най-новите кецове. Но знаете ли, че и старите неща не са никак за подценяване. Ето например кой не обича шоколадов сладолед? Не познавате такъв човек, нали? А знаехте ли, че този вид сладолед е един от най-старите? Какво ще кажете пък за компютъра си? Толкова време сте го искали и един път като го имате бихте ли го изхвърлили още работещ, само защото е стар... Всъщност за стари се смятат компютрите излезли преди година-две, дори преди няколко месеца, защото технологиите се развиват много бързо. Така и експериментът, който сега ще ви покажем беше популярен през 2005 година, някои от вас може дори да го знаят и просто да си го припомнят, но със сигурност трябва да го пробвате, защото е стар, но златен и наистина впечатляващ.

Да започваме!

Първото, което трябва да знаете, е че трябва да го направите навън, по възможност на някоя поляна, освен ако не искате да чистите пода, стените и тавана от лепкавата газирана напитка. За този страхотен експеримент ще ви трябват точно две неща и именно това го прави толкова изумителен. Така че си вземете един литър диетична кола и пакетче бонбони Ментос. Това е! Друго не ви е необходимо!

Вече можете да започвате. Поставете бутилката някъде навън на тревата и внимателно я отворете. Също така трябва да гледате да е добре закрепена и да не се мърда много. След това вземете пакетчето Ментос и просто изсипете няколко бонбона вътре. Имайте предвид, че трябва да направите това много бързо, почти със скоростта на светлината и след това да се отдалечите от бутилката, освен ако не искате да си направите една баня с кола. Също така знайте, че колкото повече Ментос сложите, толкова по-голяма ще е експлозията или по-точно огромния фонтан от газирана напитка. Ние ви съветваме обаче като за първи път да сложите само седем бонбона!

Това е всичко! Лесно е, нали? А ефектът е поразителен – само вижте!

Защо се получава този страхотен ефект?

Отговорът е по-сложен отколкото повечето хора си мислят, но пък е доста интересно. Нека започнем с газираната напитка! Тя е направена от захар или изкуствен подсладител, ароматизатори, вода и консерванти. Това, което обаче я различава от някой сок са балончетата и съскането, което чувате, когато отворите бутилката. Това, което я прави различна от другите, е че е газирана или научно казано съдържа въглероден диоксид, който се вкарва в течността със специални помпи и високо налягане. Ако разклатите бутилката, част от газа излиза от разтвора и мехурчетата се придържат към вътрешните ѝ стени (благодарение на малки вдлъбнатинки и несъвършенства по вътрешната повърхност на бутилката, наречени ядрени места). Когато отворите бутилката, мехурчетата бързо се издигат до върха, като изтласкват течността извън нея.

С други думи, газираната напитка избухва и се излива навсякъде. Но не както ако сложим и Ментос, тогава е още по-впечатляващо. Това е така заради малките дупки по повърхността на бонбона и самото му тегло. Всеки ментов бонбон има по себе си хиляди миниатюрни дупчици, които са перфектното място за мехурчетата. Веднага след като Ментоса попадне в напитката, те се образуват по повърхността му и бързо се издигат до повърхността на течността. От друга страна самият бонбон тежи и започва да потъва до дъното на бутилката. Така газът бива притискан и отдолу и не може да се „върне“ в бутилката, при това силно и единственото, което му остава е бързо да излезе изригвайки като фонтан и почти като експлозия!

Вижте и още няколко интересни статии на тази тематика:
Направете си сами газирана напитка
Послушното копче
Вредни ли са газираните напитки за здравето?
Освежаваща ягодова газирана напитка по домашна рецепта



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град