любопитно

Начало | любопитно | Робот калпазанин избяга от лаборатория и предизвика задръстване

Робот калпазанин избяга от лаборатория и предизвика задръстване

Аз детето | 2016-06-21

Робот калпазанин избяга от лаборатория и предизвика задръстване

От много години насам хората се опитват да създадат умни роботи, в които не само да има заложени редица предварителни команди, които те да изпълняват, но и да мислят самостоятелно и да помагат на семействата, възрастните хора или просто да ни забавляват. От също толкова време се мисли, че това не е добра идея, защото е възможно един ден роботите да ни превземат. Макар че не е за деца, всички сме гледали „Терминатор“ нали? Там ясно се показва какво би станало ако направим толкова умни роботи и ние, или по-скоро учените са на път да го направят. Не знаем още колко ще са умни роботите, но определено вече знаем, че ще са големи калпазани.

Това доказва един руски робот. Само прочетете смешната му история!

Руски робот избяга от лаборатория в град Перм и предизвика улично задръстване, след като батериите му се изтощиха насред платното, съобщава Би Би Си. Умната машина избягала от института „Промобот“, където обучават едноименните роботи как да се движат самостоятелно, по техен избор. Хуманоидът-беглец се възползвал от пропуска на един от инженерите, който забравил да затвори едно от загражденията.

Роботът се промъкнал до близка улица, като изминал разстояние от около 50 метра. Но батерията му се изтощила и той заседнал насред уличното платно. Наложила се намесата на пътната полиция в града, за да регулира движението. Роботът успешно бил върнат от инженер в лабораторията, след като изкарал около 40 минути на свобода.

Промоботът може да общува с хората и да отговаря на техни въпроси. Но главната му функция е да предава промоционални аудио послания. През март бе съобщено, че търсене на Промобот има от страна на Китай, като тази година ще бъдат доставени пет робота, а догодина натам ще потеглят още сто от умните машини.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град