любопитно

Начало | любопитно | Големите мъдрости на един малък принц

Големите мъдрости на един малък принц

Аз детето | 2016-06-29

Големите мъдрости на един малък принц

На 29 юни 1900 г. е роден Антоан дьо Сент-Екзюпери. Авиатор и писател. Починал е на 31 юли 1944 г. Живял е 44 години и е написал 6 романа, участвал е в две Световни войни... Определено животът му не е бил никак скучен, но най-великото произведение, това с което името на Екзюпери ще остане винаги запомнено разбира се е „Малкият принц“.

„Малкият принц“ е книга, която просто не може да се прочете само веднъж. С всяко следващо прочитане книгата ти разкрива нещо ново, нещо интересно и нещо мъдро, правила за живот, по които ако всеки от нас се ръководеше, то светът щеше да е още по-чудесно място. Следвай Малкия принц и неговите правила – това е нашият съвет. Те лесно се помнят, а ако случайно си ги забравил, едно е изпитано и вярно – „Малкият принц“ е книга, която се чете четири пъти в живота – като дете, като юноша и като възрастен и още веднъж като възрастен, за да си я припомниш, най-малкото, за да разбереш себе си и мястото, в което живееш. Какво по-подходящо време да си припомним тези житейски уроци от днес – 116 рожден ден на създателя на „Малкия принц“?

Много хора казват, че тази книга няма аналог в световната литература, тя е едновременно и поетична и философска, а също е и приказка за деца. Книгата е писана по лични преживявания на летеца-писател и е илюстрирана с негови рисунки, които са включени в повечето издания. Авторът споделя мислите си за безумията на човечеството и простите мъдрости, които възрастните забравят, когато пораснат. „Малкият принц“ е преведен на 180 езика и продаден в повече от 50 милиона копия по цял свят и е адаптиран за опера, театър и кино.

  • Ако сте чели „Малкият Принц“, в което не се и съмняваме, сигурно ще се сетите как той всяка сутрин ставаше, измиваше се, почистваше дрехите си и цялата си планета. Ако и ние правехме това, то нашият свят би блеснал от чистота.
  • Това може би няма съвсем да разберете сега, но един ден ще се сетите за него и ще го разберете: „Много по-мъчно е да съдиш сам себе си, отколкото да съдиш другите. Ако можеш да съдиш себе си правилно, значи ти си истински мъдрец“.
  • Малкият Принц обожава и се наслаждава винаги на аромата на цветята. И честно казано не разбираме как някой би могъл да не го прави.
  • Той се страхува да порасне, но накрая разбира, че не всички хора живеят в света на числата и порастването е хубаво нещо, стига да запазиш в себе си магията на детското.
  • Когато той се натъжи, просто отива и се възхищава на залезите. И вие също може да опитате това. Ще видите, че залезите наистина помагат.
  • Малкият Принц е непоправим оптимист и вижда нещо хубаво дори в пустините. Всички ние трябва да бъдем като него в това отношение: „Пустинята е хубава – каза малкият принц, защото крие някъде кладенец...“
  • Всеки човек има своя собствена звезда. И аз вярвам в щастлива звезда, но как мога да я намеря? Вие знаете ли?
  • Упоритост – това е нещо на което Малкият Принц ме научи. Принцът съветва всички да бъдат устойчиви в търсенето на отговори, а не да се оттеглят преди да получат отговор.
  • Той вярва, че за да бъдеш щастлив е достатъчно просто да обичаш някого. Дори просто роза, като него.
  • Той ни учи, че истинските приятели са най-ценното в живота, намират се трудно, но веднъж намерим ли ги, сме толкова щастливи, колкото и ако имаме роза. :-)

Чели ли сте историята, приказката „Малкият принц“? Споделяте ли мнението на главния герой, поне по отношение на някои от правилата?

И запомнете най-важното: „Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите“.Коментари
1 коментар

Антон Петров, 30 г.,

Публикувано на 25.06.2021

Много готин сайт

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град