любопитно

Начало | любопитно | Необикновена оптична илюзия: цветове изчезват направо пред очите ви

Необикновена оптична илюзия: цветове изчезват направо пред очите ви

Аз детето | 2018-07-20

Необикновена оптична илюзия: цветове изчезват направо пред очите ви

Вярвате ли на всичко, което виждате с очите си? Да? Ама не трябва, очите ни често могат да ни играят трикове и да не ни показват света чак толкова правилно, колкото си мислим! Замислете се и ще видите, че е така. Може би някога сте виждали нещо, което толкова много ви е озадачило, че е трябвало да затворите за миг очите си и да го погледнете отново. Линиите вече не се движат, страшната сянка се оказва просто листо и какво ли още не! Всички тези неща, които виждате, а след това не или пък по различен начин се наричат оптична илюзия.

Оптичните илюзии са били неясни за хората векове наред и вярвате или не, хиляди учени са посветили по-голямата част от живота си на изучаването на това чудновато явление. Опитвали са се да отговорят на въпроси като защо се случва, как се получава и какво кара очите ни да не виждат всичко както си е. Днес тези въпроси вече имат отговори. Сега знаем, че оптични илюзии възникват, когато очите ни изпращат информация на мозъка, която му подсказва, че възприемаме нещо, което не съвпада с действителността. Това се случва, защото някои нервни окончания леко се объркват при определени ситуации. Човешкият организъм е невероятен, но в никакъв случай не е идеален.

В този случай това не е никак лошо, защото как иначе бихме могли да се забавляваме и да се учудваме от тези невероятни илюзии. Ето например сега ще ви покажем една необикновена и суперинтересна такава. Всъщност тя е толкова интересна, че за два дни е видяна от повече от 48 хиляди човека в интернет и е предизвикала възторг във всички тях. Какво толкова пък ѝ е чак впечатляващото ли? Сега ще разберете!

Виждате ли картинката? Виждате ли светлите цветове, огледайте ги хубаво, защото след малко ще спрете да ги виждате. Те ще изчезнат направо под носа ви! Сега се вгледайте внимателно в черната точка по средата, ама гледайте само нея. Гледайте така 10-20 секунди. Ще забележите нещо наистина необичайно. Малко по малко цветовете ще изчезнат и ще виждате само бяло пространство и една черна точка по средата. Толкова е чудновато, нали?

А искате ли да разберете точно как става? Тогава прочетете!

Това явление има име и обяснение. Нарича се „Ефект на Трокслер“ (известен още като „Изчезване на Трокслер“) – кръстен на Игназ Пол Витал Трокслер, швейцарски лекар и философ от 19-ти век. През 1804 г. Трокслер открива, че когато фокусира очите си върху една точка, други елементи в зрителното му поле започват да изчезват или избледняват. Тук важна роля играят сакадите – малки неволеви движения, които човешкото око прави, дори когато се фокусира. Тези бързи движения на очите позволяват на ретината, с всичките ѝ чувствителни към светлина клетки, да сканира нашето зрително поле с най-висока разделителна способност.

Но тук е уловката – ако фокусирате ретината си върху една малка точка във вашето зрително поле (като черната точка), светлочувствителните клетки на ретината ще свикнат с непроменливата сцена и те постепенно ще станат нечувствителни към зрителни стимули. Зрителните стимули започват да избледняват и да приемат цвета на фона. В невронауката тази концепция е известна като „запълване“. Именно това „запълване“ е точно причината, поради която не забелязваме носа си, въпреки че седи в самия център на полезрението ни постоянно.

По материали от sciencealert.com, снимки: pixabay.com/Antranias



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град