любопитно

Начало | любопитно | Учени откриха най-добрия начин за хапване на пуканки

Учени откриха най-добрия начин за хапване на пуканки

Аз детето | 2018-06-22

Учени откриха най-добрия начин за хапване на пуканки

Учени от Чикагския университет и университета на Охайо установиха, че използването на клечки за хранене предотвратява т. нар. хедонистично приспособяване, което намалява удоволствието при консумацията на пуканки и други храни, съобщи „Лента“, цитиран от „24 часа“. Изследването обхванало 68 доброволци, на които било предложено да изядат порция пуканки. Половината участници яли пуканки по обичайния начин – слагали ги с ръка в устата си, докато останалите използвали за целта дървени пръчици.

Оказало се, че участниците във втората група по-дълго се наслаждавали на консумацията на пуканки. Обяснението е, че те неволно обръщали внимание на всяка пуканка и това допринесло за по-голямото удоволствие. В друг експеримент участвали 300 души, които трябвало да използват различни начини за пиене на вода, например от различни съдове. Една трета от участниците пили вода по обичайния начин, втората трета – по алтернативен начин, а последната група прибягнала едновременно до няколко начина. В първите две групи удоволствието намаляло, а в третата останало на едно и също равнище.

Главна роля играе приспособяването към придобити вещи, нови места и промени в начина на живот, които вече се разглеждат като норма. В такъв случай човек си поставя нови цели, чието постигане предизвиква усещане за щастие.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град