любопитно

Начало | любопитно | Професия библиотекар – по-древна отколкото подозирате и още по-интересна отколкото си представяте

Професия библиотекар – по-древна отколкото подозирате и още по-интересна отколкото си представяте

Аз детето | 2018-08-07

Професия библиотекар – по-древна отколкото подозирате и още по-интересна отколкото си представяте

Благодарение най-вече на Холивуд сме свикнали да си представяме, че професията библиотекар е доста скучна и че библиотекарите по цял ден редят книги и шъткат на присъстващите хора, които вдигат прекалено много шум. Това обаче въобще не е вярно. За човек, който обича книгите професията библиотекар е истинска мечта и тя е далеч по-интересна отколкото подозирате. За тези, които обичат книгите да работят в библиотека означава пълното щастие – обградени са от всички невероятни книги на света и по цял ден могат да говорят с хората за книги и да им препоръчат своите любими. Библиотеките направо са си цели книжни градове, в които са разположени редици рафтове с хиляди книги. Всяка книга разполага и със свой собствен „адрес“ – код състоящ се от букви и цифри по които библиотекарите намират къде точно е въпросната книга. Всъщност това е и едно от основните им задължения – да бъдат фарът, пътеводната светлина на читателите в „морето от книжни произведения“ в една библиотека.

Това може и да ви звучи твърде скучно, но е доста интересно и приятно. Вълнуващо е да видиш усмивката на човек, когато му донесеш следващата интересна книга, която ще го потопи в чисто нов свят! Усещането, че си му помогнал да я намери е приятно и те стопля отвътре! И сега ако си представяте, че трябва да помните всички кодове наизуст или да ги търсите в някакви големи хартиени каталози – грешите! Преди години може и да е било така, но днес само с кликването на мишката разбирате къде е книгата и сте готови да отидете при нея и да я донесете на развълнувания читател.

Изглежда, че библиотекарят само седи до масата, попълва формуляри, пише, пише данни на компютъра: кой и коя книга е взел, за да прочете или да върне. Всъщност задълженията му са много по-широки. Библиотекарят участва в създаването на библиотечния фонд и прави поръчки за закупуване на нови книжни издания, тъй като книгите в света стават все повече всеки ден и много от тях са необходими на читателя. Той също поддържа ред в книгите. Укрепва старите книги, защото много от материалите, от които са направени (лепило, хартия, плат), в крайна сметка се износват. И той много добре знае условията, в които трябва да се съхраняват книгите, особено древните копия. Представете си само какво би било да знаете, че точно на вас е поверена задачата да запазите едно от малкото копия на „История славянобългарска“ или първото написано стихотворение на Иван Вазов за бъдещите поколения – би било страхотно.

За съжаление много хора сега вярват, че не е нужно да ходят до библиотеката, за да получат информацията от която се нуждаят, защото могат да си купят почти всяка книга или да намерят подходящата информация в интернет. Но всъщност четенето на добра книга е като среща с добър човек, след което има много положителни емоции. Технологиите ни може и да са много развити, но все още нито една компютърна програма не може да замени човек специалист в своята област – включително и в информацията и намирането на подходящите знания. Освен това трябва да знаете, че има някои книги, които със сигурност ги няма в интернет, защото са много стари и кой знае може информацията, която търсите да е точно там. Затова най-хубаво е да ползвате и двата източника – и библиотеката, и интернет.

Работата на библиотекаря не е толкова лесна, колкото изглежда на пръв поглед. Далеч не всеки може да упражнява тази уникална професия! За да си библиотекар е нужно да притежаваш две основни качества: да обичаш книгите и да можеш да даваш добър съвет на читателя. Хората от тази професия са много грамотни, културни, тактични и могат да се контролират във всяка ситуация. Те трябва много да комуникират с хората, което изисква познания дори и по психология. И за да станеш библиотекар, е много важно да познаваш историята на културата, българската и чуждестранната литература, да можеш да се интересуваш от интересите на читателя. Трябва да имате голям „склад“ за знания, за да помогнете на всеки човек да намери необходимото в океана от информация.

Интересното е, че професията на библиотекаря е много древна, тя е на повече от четири и половина хиляди години! Макар че в най-първите библиотеки е било позволено само на мъжете да влизат. А знаете ли, че преди години, за да кандидатстваш за работа в националната ни библиотека „Св. Кирил и Методий“ е трябвало да направиш 4 теста по обща култура на които да отговориш вярно на 95 процента от въпросите, а също така и да знаеш френски, немски, латински, руски, английски. Дори младшият персонал на библиотеката трябвало да владее поне три чужди езика. Удивително, нали? Така че както виждате професията на библиотекарите не е просто да шъткат и да седят на бюро – тя е богата, интересна, древна и пълна с много невероятни знания за света!

Снимки: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град