спорт

Начало | спорт | Най-щурите и екстремни зимни спортове за които сте чували

Най-щурите и екстремни зимни спортове за които сте чували

Аз детето | 2020-02-20

Най-щурите и екстремни зимни спортове за които сте чували

Зима – студ, сняг и много лед! За някои това може да звучи като истински ужас, време в което не искат да излизат, а да си седят вкъщи на топло, поне до март. За други обаче това е истинско щастие. Надяваме се вие да сте от вторите, защото зимата освен мразовити дни, предлага и супер забавления. Та кой е този, който не обича да си прави снежен човек, да се пързаля с шейна. А защо не дори да ходи на ски и смело да се спуска по пистите. Какво ще кажете за пързалянето с кънки на лед? Ако не сте опитвали, то задължително го направете още този уикенд. Учи се бързо, а пък усещането е невероятно. Малцина обаче са още по-големи любители на зимата дори и от това. Те се осмеляват да използват студеното време, снега и леда за толкова щури спортове, че дори само като мислим за тях леко започваме да треперим. Те обаче са и доста впечатляващи и затова ги споделяме с вас. Естествено, не ви ги препоръчваме, освен просто за гледане.

Хели-ски

Това е едно от най-щурите неща, за които сме чували – честно. Знаете, че има любители на ските, които не обичат да се пързалят по обработените писти, а искат да докоснат снега в планината, където са сами и почти няма следи от друг човек. Доста хора, които са добри със ските го правят. Има обаче още една по-особена група скиори, които стигат до далеч по-екстремни нива. Такива са любителите на хели-ските. Това е предизвикателство дори за най-напредналите скиори, които искат да покарат върху недокоснат сняг. За тази цел се качват на хеликоптер, който ги закарва далеч от пистите, на най-високите скали и върхове, а след това... просто скачат и голямото спускане започва. Страшно и щуро – буквално!

Теле-ски

Очевидно от забавни за спускане дори и за деца, ските могат да станат и невероятно луди, защото това също е един направо опасен спорт със ски. Тук хората остават здраво стъпили на земята почти през цялото време, но това нищо не означава. Всеки, който практикува теле-ски е доста луд, защото това е един от най-щурите спортове, за които сме чували. Честно да си кажем трудно си представяме как се прави, но има хора дори и за това нещо. А именно – в американския курорт Вейл можете да видите хора, които се премятат над огромни горещи огньове и правят двойно салто над тях, докато имат ски на краката си. Може и да не звучи така страшно, ама я вие опитайте да се премятате със ски на краката. Или не! По-добре не го правете!

Ледено гмуркане

Винаги сме се чудили какво ли по-точно правят животните живеещи в реки, езера и други водни басейни, когато те се покрият с дебел слой лед отгоре. Явно не сме били единствените. Смелите гмуркачи също са си задавали този въпрос и затова накрая са измислили спорта ледено гмуркане. Сигурно се досещате какво е това. Естествено подобно нещо правят само най-добрите водолази, не само защото във водата е мнооого студено, но и защото могат да влизат и излизат само през една-единствена дупка на повърхността.

Спускане с лопати

Всички обичаме да се пързаляме с шейни, ама какво ще кажете за пързалянето с железни или дървени лопати. Да, има и такъв спорт! Практикува се най-вече в САЩ и макар едно спускане по нанадолнище да не звучи никак опасно, оказва се, че ако го правиш с лопата е такова. Доказателство за това са многобройните инциденти, които в никакъв случай не спират смелчаците да продължават. Смята се, че началото на спорта е поставено, когато служителите на лифтовете се чудели как по-бързо да се спуснат надолу след края на работния си ден. Днес има състезания както със стандартни лопати за ринене на сняг, така и с променени и подобрени техни версии.

Айс яхтинг

Ледените яхти са нещо средно между стандартни яхти за плаване и чифт огромни кънки. Нужно е и голямо замръзнало езеро или друго водно пространство. Перфектно може да се използва и като средство за бързо и нестандартно придвижване до града от другата страна на езерото, например.

Айс сърфинг

Подобно на айс яхтинга, това е като да караш сърф на лед. Платната, които се използват, са подобни на тези при уиндсърфа. Има една сериозна разлика – скоростта с която се движите. При подходящ вятър и желание, състезателите по айс яхтинг развиват до 100 километра в час.

Ако можехте кой от тези спортове бихте опитали? Споделете с нас в коментарите!



Коментари
1 коментар

Ели , ,

Публикувано на 26.01.2017

Със сигурност спускане с лопати звучи забавно , но ако имам възможност бих опитала всички .

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град