спорт

Начало | спорт | Многобройни забавления за малки и големи за Световния ден на снега ще има на Витоша тази събота

Многобройни забавления за малки и големи за Световния ден на снега ще има на Витоша тази събота

Аз детето | 2020-01-16

Многобройни забавления за малки и големи за Световния ден на снега ще има на Витоша тази събота

София – европейска столица на спорта, стартира годишната програма от активности за 2020 г. с „Витоша зимен фест“ на 18 януари, тази събота, край хижа „Алеко“. Спортният празник беше иницииран от фондацията и се провежда за пета поредна зима, отново посветен на Световния ден на снега. Глобалната инициатива се организира за девети път и обединява над 500 празнични, спортни и забавни събития в световноизвестни зимни центрове в 48 държави.

Тази година програмата отново включва уникални атракции. Планинско колоездене – зимно спускане за време, ще се организира за четвърти път в България, след като дебютът му за страната беше на „Витоша зимен фест“ през 2017 г. Шоуто в планината сега ще започне точно в 11:30 ч. със старт на плаца през х. „Алеко“, трасето ще е дълго 800 метра с множество виражи, скокчета и възможности за трикове, а финалът е пред долна станция на Романския лифт. Домакините обещават много емоции, екшън и добро настроение по време на атрактивното състезание.

„За пета поредна зима „София – евростолица на спорта“ организира този спортен празник и целта ни е да видим повече хора в планината, на чист въздух сред природата. Тази година в календара от събития сме предвидили над 20 активности във и около Витоша, за да имат столичани и гостите на града повече възможности за активен живот, спорт и туризъм,“ заяви на пресконференция Анатоли Илиев – зам.-председател на „София – евростолица на спорта.“

Всеки участник до 14-годишна възраст ще може да ползва в неделя кабинковия лифт от Симеоново до х. „Алеко“ срещу лифт карта на цена 1 лв. Целта е в Световния ден на снега повече малчугани да могат да излязат на чист въздух, сред природата в планината,“ каза Радослав Пеев от „Витоша ски“. Ема Паунова от „Консепт Криейтив“ разкри повече подробности за спускането с велосипеди по сняг за време. По трасето ще бъдат изградени два скока и няколко препятствия за повече атракции и екшън. Същевременно организаторите на ски-алпинизма ще чакат до последно промените в снежните и метеорологични условия, за да преценят как ще се състезават участниците в събота.

Организатори на Зимния фест, наред с Фондация „София – Европейска столица на спорта“, са Столична Община, БФ ски, Витоша ски АД, Сдружение „Маратон”, Консепт Криейтив, Сдружението на „Витошките ски и сноуборд училища“, Българска федерация по катерене и алпинизъм. Програмата за спортния празник предвижда множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини. На плаца пред х. „Алеко“ ще бъде нареден паралелен слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като всеки победител в двойките ще получи награда.

Ски-учители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си. Тази година ски-бягането се завръща по атрактивното трасе около хижа „Алеко“. Най-добрите с писалките ще могат да бъдат подкрепяни от многобройна публика по време на спринтовите им надпревари. Състезанието по ски-алпинизъм ще бъде със старт в долната част на писта „Витошко Лале“. Организаторите ще уточняват до последно маршрута съобразно снежните и метеорологичните условия. Предвидени са множество игри, планинарски песни и забавни викторини на импровизираната сцена.

Програма:

  • 10.00 – 11.00 ч. Записване на участниците – пред хижа „Алеко“
  • 10.00 – 12.00 ч. Ски-алпинизъм
  • 11.30 – 12.00 ч. Алпийски ски – паралелен слалом
  • 11.30 – 12.15 ч. Спускане с колела по сняг за време
  • 12.15 – 13.00 ч. Ски-бягане
  • 13.00 – 13.30 ч. Награждаване на призьорите и закриване

Денят на снега се чества в 48 държави и е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, да се наслаждават на емоциите, които предоставят. Целта е да се мотивират децата между 4 и 14 години да се запознаят и да заобичат зимните спортове и забавления. Тази зима очакваните участници са над 900 000. Мотото на Световния ден на снега „Открий, забавлявай се, изживей“ е свързано с незабравимите срещи със зимните спортове.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град