Космос

Начало | Космос | Наистина ли планетите от Слънчевата система са с различни цветове? (първа част)

Наистина ли планетите от Слънчевата система са с различни цветове? (първа част)

Аз детето | 2016-06-29

Наистина ли планетите от Слънчевата система са с различни цветове? (първа част)

Може би сте забелязали, че когато погледнете изображение на планета от нашата Слънчева система или пък изображение на всички планети, то напомня за нещо красиво и много цветно. На нас например ни напомня на дъга, с всички тези цветове – всяка планета е с различен цвят, забеляза ли сте, нали? Няма как да не се чудим и как и защо е така? Как така всяка планета е с различен цвят?

Първото, което трябва да знаете по този въпрос е, че изображенията не са съвсем точни. Най-малкото, защото все още нямаме такива технологии, които могат да направят истинска снимка на всяка една планета. Така че представата какъв цвят е тя, често е добита от съвсем малко данни. Освен това тези „снимки“, които намираме в интернет почти винаги биват изменяни и подобрявани. Това е често срещана практика – използват се различни филтри за подобряване най-вече на цветовете, не за друго, а за да можем и ние ясно да добием представа за планетите и техните характеристики. Така стигаме до въпроса как наистина изглеждат планетите в Слънчевата система? Вече знаем, че земята изглежда синьо-зелена и сме убедени, че това е така, защото живеем на нея и знаем какво има тук – океани и много природа, но какво има на другите планети?

Накратко казано – цветът на всяка планета зависи от това какво има на нейната повърхност. Например преди много, много години, докато нашия дом Земята още се е образувала, най-често срещаните неща тук били минерали, скали, така че тогава планетата ни е била сива. Трябва да знаете, че и атмосферата също играе голяма роля тук. Поглъщането и отразяването на слънчевите лъчи също определя кои цветове ще види външният наблюдател. Ако изобщо има атмосфера. Тя освен това определя дали на планетата ще има растителност, вода или лед, различни газове и т. н. Така че както виждате цветовете на планетите хич не са проста работа, но какви са в действителност тогава. Сега ще се опитаме да ви кажем.

Меркурий

Меркурий е доста сложна планета и в действителност нямаме истински снимки от нея и то по очевидни причини. Както добре знаете тя е най-близката до Слънцето планета и е почти невъзможно да се направят снимки от космоса, а само с някои инструменти тук на Земята. Все пак знаем, че повърхността на Меркурий много прилича на тази на Луната – сива и покрита с кратери, които са били причинени от комети и други космически обекти. Освен това планетата е съставена предимно от желязо, никел и силикатни скали, които я правят сива. Тя има изключително тънка атмосфера, която се състои от водород, хелий, кислород и няколко други химични елементи и не може да поглъща или да отразява никаква светлина. Така че в действителност Меркурий е тъмносива скалиста планета.

Венера

Цветът на Венера зависи много от позицията на наблюдателя. Венера има изключително плътна атмосфера от въглероден диоксид, азот и серен диоксид. Това означава, че от орбита, човек вижда малко повече гъсти облаци от сярна киселина и почти нищо от самата повърхност. Това придава на планетата жълтеникав цвят, когато се гледа от Космоса, поради поглъщане на синята светлина от тези облаци. Гледката от Земята, обаче, е друга история. Като планета подобна на Земята, но без растителност или естествени водни басейни, повърхността на Венера изглежда е много твърда, скалиста. Първи снимки на повърхността на Венера имаме отдавна, но за истинския цвят все още е трудно да се съди, тъй като атмосферата на планетата филтрира синята светлина.

Въпреки това, съставът на повърхността (за която е известно, че е богата на вулканичен базалт) вероятно ѝ придава по-сивкав вид. Във връзка с това, повърхността на Венера най-вероятно също много прилича на тази на Меркурий и земния спътник – Луната.

Земята

Цветът на Земята е ясен, поне за учените, благодарение на десетилетия на въздушно и орбитално проучване и фотографиране. Атмосферата ни има дебел слой от кислород и затова външния вид на Земята се определя от разсейването на светлината от многото кислород, както и нашите океани, което позволява на синята светлина да се разпръсне повече от другите цветове, поради краткостта на нейната дължина на вълната.

Заради това нашата планета има син цвят, заедно с бели облаци, покриващи голяма част от небето. Но и тук също в зависимост от това, кое се гледа цветът варира от зелен (където има достатъчно растителност и гори), до жълто и кафяво (в случая на пустини и планински райони и за бяло (където има облаци и големи ледени айсберги и други такива образувания).

Интересно е, нали? Но за да не прекаляваме предлагаме да разгледаме останалите планети другия път!

Вижте още:
Кои са планетите, част от нашата Слънчева система?
Коя е най-горещата планета в Слънчевата система?
Кои са планетите, които имат спътници?

Втората част можете да видите тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град