любопитно

Начало | любопитно | Над 10 милиона имена ще излетят на Марс тази година! Дали и вашето е сред тях?

Над 10 милиона имена ще излетят на Марс тази година! Дали и вашето е сред тях?

Аз детето | 2020-04-01

Над 10 милиона имена ще излетят на Марс тази година! Дали и вашето е сред тях?

Някога мечтали ли сте да се озовете на повърхността на Червената планета и да видите с очите си дали пък наистина е чак толкова червена или поне да я зърнете на живо от илюминатора на космическия кораб в който сте? Звучи страхотно, но засега все още е недостижимо. Освен ако изобретите подходящия космически кораб или пък ние го направим преди вас... Или го направи някой друг и ни покани на борда, защото без нас не би могъл да се справи. Така че ние все още чакаме някое от тези неща да се случи. Дотогава обаче НАСА вече има едно интересно предложение към всички бъдещи астронавти готови да се качат на Марс... Да изпрати имената ви там! Все пак и това си е начало! Където е името ти, там скоро ще си и ти!

Така започна историята с имената за Марс преди почти една година! Тогава, когато се записахме и самите ние ни се струваше толкова далечно времето за април 2020, когато НАСА спират да записват имена, за да могат да ги обработят! Смятахме, че дотогава много неща ще се променят и че изобщо няма да ни интересува името на Марс! Оказа се обаче, че това време дойде по-бързо отколкото си мислим и доста се вълнуваме. А вие послушахте ли ни? Записахте ли и вашето име?

НАСА оповести, че в рамките на кампанията „Изпрати своето име към Марс“, цели 10 932 295 души са се заявили да летят виртуално към Червената планета, надяваме се и че и някои от вас са сред тях! Всичките тези имена са били записани посредством лазер на три чипа, които са монтирани на борда на следващия марсоход „Пърсъвиърънс“. Марсоходът ще излети през това лято и ще кацне в района на кратера Джезеро на 18-ти февруари 2021 г.

Президентът на ракетната компания ЮЛА (Юнайтед Лонч Алайънс) Тори Бруно потвърди, че полетът към Марс е приоритетен за НАСА и няма да бъде отложен заради коронавируса. Екипът е взел мерки много рано и много агресивно, за да се запази здравето на наземните екипи и да могат да продължат да подготвят марсохода за изстрелване.

Ако искате да видите дали вашето име е на борда на „Пърсъвиърънс“, можете да проверите ето тук!

Прочетете и още някои интересни факти за мистериозната червена планета:
Защо Марс е червен?
Колко дълъг ще е пътят до Марс?
Има ли залези на Марс и как изглеждат те?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град