любопитно

Начало | любопитно | Дъжд „дъхът на Сахара“ ще падне у нас следващите дни

Дъжд „дъхът на Сахара“ ще падне у нас следващите дни

Аз детето | 2020-05-19

Дъжд „дъхът на Сахара“ ще падне у нас следващите дни

Сега сигурно веднага се питате какъв е този дъжд. Сахара не беше ли пустиня и не е ли много далече? Всичко това е вярно, но понякога, когато силите на природата се слеят, сътворяват доста невероятни неща. Така че, очаквайте кален и цветен дъжд да падне над страната в следващите няколко дни. Той се дължи на пренос на топъл и сух въздух от Сахара. Климатологът проф. Георги Рачев го нарече „дъхът на Сахара“.

„На отделни места ще има много рязко образуване на купесто-дъждовна облачност. Валежът, слизайки към земята, разтваря в себе си фини прахови частици и пада като кален дъжд, но със значително по-малък интензитет в сравнение с предишните дни. Задържа се почти 5, утре ще станат 6 дни, което не е много често срещано явление“, каза проф. Георги Рачев пред Bulgaria ON AIR. „Характерен е такъв цветен дъжд за студеното полугодие. Тогава говорим за жълт сняг, розов, кафяв. В зависимост от цвета на тези прахови частици“, добави още професорът.

За щастие дъждът няма да е опасен, освен че ще изкаля семейната кола или тротоара, а малко и дрехите ви. Затова ако не искате да се изкаляте стойте у дома, но не забравяйте и да го снимате. Такова нещо не се вижда всеки ден!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град