любопитно

Начало | любопитно | Знаете ли кой е открил времето?

Знаете ли кой е открил времето?

Аз детето | 2020-06-22

Знаете ли кой е открил времето?

Ако има нещо, което всички малки деца очакват да научат с нетърпение то това е часовникът или как да познават колко е часа! След като веднъж разберем как работи и как да го познаваме, често го поглеждаме, нали? И това продължава цял живот! Независимо дали следите колко минути са останали до обяд… или кога ще започне тренировката с любимия ви спорт… или кога ще започне любимото ви детско… или... обикновено винаги следим колко е часът и спираме да го правим, само когато спим. Замислете се и ще осъзнаете колко голяма част от живота ви включва – и понякога се върти около – времето. Наистина – замислете се! Трябва да станете в определен час сутринта. Защо? Защото трябва да бъдете в училище в определен момент. Излизате от училище в определено време. Телевизионните предавания започват в определен час. Трябва да си лягате по едно и също време всяка вечер, особено когато е учебна година.

Времето очевидно е голяма част от нашия живот. Но замисляли ли сте се някога как е станало? Кой е измислил времето? Дали изобщо някой го е измислил? Това са нещата, за които ще говорим днес! Времето всъщност не е измислено. В крайна сметка, то съществува от... ами... началото на времето! Някои хора мислят за това като за измерение, което помага да наредим живота си. За времето може да се мисли по много начини! Един от най-простите е да мислите за времето по отношение на миналото, настоящето и бъдещето. Тези три непрекъснато променящи се времеви отрязъка се различават и променят въз основа на изминаването на времето. Например, четете този параграф точно сега в настоящето, но след като го прочетете, вече ще сте го прочели в миналото.

Следващият параграф? Ще прочетете в бъдещето! Какво разделя тези събития? Вероятно не повече от няколко секунди. Миналото, настоящето и бъдещето могат да бъдат разделени по часове, дни, седмици, месеци и години. Това са всички мерни единици, които са създадени, за да ни помогнат да следим времето. Няма присъщи мерки на времето. Времето просто минава и продължава, без да спира. За да ни помогнат да разберем по-добре и да се ориентираме в живота си обаче, хората отдавна са измислили стандарти за измерване, които биха помогнали да се разбере течението на времето... донякъде...

Естественото въртене на Земята около оста ѝ и обиколките на Земята около Слънцето ни дават нашите две най-основни измервания на времето. Времето, необходимо на Земята да се завърти веднъж около оста си (приблизително 24 часа), се нарича денонощие. Времето, необходимо на Земята, за да се завърти веднъж около Слънцето (около 365 дни), се нарича година. Тези единици са допълнително разделени на още по-малки мерни единици. Годините се разделят на месеци и седмици; денонощията се измерват в часове, минути и секунди. И нашата среда влияе дори на тези категории. Месецът например се е развил от циклите на Луната. Тези различни звена ни помагат да общуваме и следим времето – минало, настояще и бъдеще.

Отделете малко време... днес, за да помислите за времето. Дали то е просто начин да разберем по-добре живота си? Или наистина съществува по някакъв начин, така че да тече и може да се пътува или назад, или напред, ако съществуват средствата за това. Какво мислите? Какво означава за вас времето?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град