интересно

Начало | интересно | Мястото, където е по-студено, отколкото при вас

Мястото, където е по-студено, отколкото при вас

Аз детето | 2017-11-27

Мястото, където е по-студено, отколкото при вас

С този мокър сняг навън и особено с този студен и пронизващ вятър не се съмняваме, че много от вас също като нас си мечтаят за хамак на плажа на някой тропически и наистина горещ остров. Лежиш си на хамака, гледаш океана, температурата е някъде около 30 градуса и въпреки това е приятно топло, а не горещо заради хубавия морски бриз, който осигурява идеалното разхлаждане. Просто магия! За съжаление обаче повечето от нас трябва да си останат тук през зимата и да разчитат на меките пуловери, чая и топлия шоколад, което също не е чак толкова лоша алтернатива. Особено като си представиш, че на планетата съществува място, на което е толкова студено, че една чаша, дори и един литър чай не биха могли да те стоплят изобщо. Сещате ли се вече за какво говорим? Земята е голяма планета. Някои райони изпитват екстремни температури. Чудили ли сте се някога къде е най-студено на Земята?

Пригответе се и си сложете шапката, защото се отправяме на юг... Да, точно така, на юг. Там се намира континентът Антарктида, който може да се похвали с това, че е най-студеното, най-сухото и най-ветровито място на нашата планета. Също така има и най-високата средна надморска височина. Разположен почти изцяло на юг от антарктическия кръг, Антарктика е най-южният континент на Земята и противно на нашето свързване на юг с топлото, е и най-студеният. Приблизително 98 процента от Антарктида е покрита с дебел лед. Освен това се смята и за един вид пустиня, защото получава само 20 см дъжд годишно. Предполагали ли сте някога, че пустиня може да е покрита с лед...

Вече се досещате, че всички тези условия правят континента доста трудно място за живот. В действителност тук няма постоянни жители, но всяка година между 1000 и 5000 души идват тук и прекарват известно време в изследователски станции, за да провеждат научни експерименти. Колко студено е в Антарктида? Много студено! Най-ниската температура, която някога е измервана на Земята, е била -90 ° C на руската станция „Восток“ в Антарктика на 21 юли 1983 г. Колко студено е това? Това е около 20 градуса по-студено от сухия лед!

Въпреки тези ниски температури, голям проблем за здравето целогодишно в Антарктика е слънчевото изгаряне. Вярно е! Снегът и ледът отразяват почти цялата ултравиолетова светлина, която попада на повърхността на Антарктида, така че слънцезащитните продукти са задължителни през цялата година. Сега ако се чудите кое е най-студеното място на Земята, в което наистина живеят хора това ще е Оймиакон в Сибир. Тук средната годишна температура е -16 ° C, като през най-студения месец януари тя може да падне до -46 ° C. В този район почти няма грипни ваканции и училищата затварят врати, чак когато температурата стане -52° C. Така че следващия път, когато трябва да ходите навън в снега, помислете си какво би било да учите при -50 градуса. Да не говорим, че често хората в този район оставят колите си да работят цял ден, защото иначе ще замръзнат и няма да могат да ги ползват!

Сега ви съветваме и да пийнете един чай или мляко с какао. Ние ще го направим, защото изведнъж ни стана много студено!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град