интересно

Начало | интересно | Днес е Международният ден на чая

Днес е Международният ден на чая

Аз детето | 2017-12-15

Днес е Международният ден на чая

Коя е любимата ви напитка? Чаят определено е тази, която обичаме да консумираме през цялата година. Зимата – топъл с аромат на канела, а лятото – добре изстуден. Знаете ли, че всъщност ние хората толкова обичаме чая, че дори и той си има празник. Точно днес, на 15-ти декември, се отбелязва Международният ден на чая. Идеята на този неофициален празник на напитката е да се привлече вниманието към проблемите на държавите, които са основни производителки на чай и да се обърне внимание на все по-агресивната политика на големите корпорации. Изборът на дата не е случаен, тъй като именно на 15-ти декември през 1773 година се приема„Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия“.

Ако трябва обаче да проследим историята на чая, ще трябва да се върнем много по-назад от XVIII век. Родината на класическото чаено растение е Китай, като има данни, че още от времето на династия Шан (1600–1046 пр. н. е.) то вече се е използвало като питие, макар и първоначално за лечебни цели. Масова популярност чаената напитка получава през X век, когато консумирането му започва да навлиза и в съседни на Китай страни като Япония и Корея. Първият досег на европейците с чая е през XVI век, когато нидерландски кораби за първи път донасят растението. Трябва да се отбележи, че дългите пътувания, които често са траели почти година, са разваляли качеството му и това навярно е една от причините първоначално напитката да не бъде добре приета. Постепенно европейците свикват с чая, като за това безспорно спомага и налагането му в английския кралски двор. Днешната така традиционна за островитяните напитка е въведена за първи път през 1662 година от Катарина де Браганса. Първият чаен магазин пък е отворен през 1717 година от търговеца Томас Туининг (Thomas Twining), чието име днес носи една от най-прочутите чаени марки.

Въпреки всичко, чак до средата на XIX век напитката остава сравнително скъпа и ограничава консумирането й от всички слоеве на обществото.

В днешно време дневно се изпиват близо милиард и половина чаши чай, което превръща чая в една от най-консумираните напитки в световен мащаб. Интересното е, че в различните страни той се консумира по различен начин. В Тибет например се добавя мляко от тибетски як и сол, а в Япония има цяла специална чаена церемония, която всяко момиче трябва да научи. Обучението трае три години, като момичето получава различни майсторски степени.

Ето и още няколко любопитни факта за чая:

  • Добавянето на мляко към чая всъщност го прави по-силен.
  • Чаят е втората по популярност напитка в света след водата.
  • Чаената торбичка е била изобретена в началото на 20-ти век, по случайност.
  • Всеки англичанин консумира над 4 килограма чай годишно.
  • Една трета от световния добив на чай се добива в Индия.
  • Основния конкурент на Индия в производството на чай е Шри Ланка.
  • В Шри Ланка на почит е ароматизираният чай. Основните вкусове, които се предпочитат там са ягода, манго, вишна и шоколад.
  • В Индия пък напитката се смесва с мляко, като към него се добавят подправките канела, карамфил и джинджифил.
  • Най-странен е начинът на приготвяне на чаените листа в Монголия, където се вари с ориз, месо, пелмени и разтопена овча мазнина. В Русия за сваряването на чая се използват специални самовари, които присъстват във всеки дом. Напитката се подслажда с мед, плодово сладко или захар.
  • Днес на света са познати шест основни вида чай – бял, жълт, зелен, улун, пуер и черен. Всички тези разновидности се получават от едно растение.

И след като научихме толкова неща за чая е време да почетем празника му с една топла и ароматна чаша чай. :-)



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град