интересно

Начало | интересно | Магията на парковете „Дисниленд“: надникнете какво се случва зад кулисите

Магията на парковете „Дисниленд“: надникнете какво се случва зад кулисите

Аз детето | 2017-12-07

Магията на парковете „Дисниленд“: надникнете какво се случва зад кулисите

61 години след като великият аниматор Уолт Дисни, който промени света на анимацията и детските филми завинаги, сложи началото и на неповторимото изживяване, наречено „Дисниленд“. Увеселителният парк в Калифорния продължава да радва малки и големи и никога не остарява. Той продължава да е мястото, което предлага незабравимо изживяване, което се помни цял живот. И ако за мнозина от нас Калифорния е твърде далече, то не бива да се отчайваме, защото подобен красив парк има и по-близо до нас – в Париж, Франция. Тук е моментът да кажем, че въпреки наложилата се тенденция увеселителният парк да бъде смятан за детско забавление, той е много повече от това. Паркът предлага емоции и за деца, и за възрастни, които ще ви покажат нови висоти на удоволствието. При това в парка няма само влакчета, люлки и гондоли. Той е истинско анимационно изживяване, в което можете да се срещнете с любимите си герои или хубаво да похапнете ястия, които досега сте виждали само във филмите.

Паркът се посещава от хиляди семейства всеки ден затова в него работят много, много хора. Да работиш в увеселителен парк е наистина необикновено начинание, особено в парк от такъв мащаб. Нямате си и на идея какво точно се случва или поне досега. Днес с вас ще надникнем зад завесата и ще ви разкажем някои от най-интересните неща и как обикновени хора могат да правят магия!

Впечатляващия отдел по костюмите

Пепеляшка, Ваяна, Мерида, Спящата красавица, Мики Маус, Гуфи, Доналд Дък – всички те ежедневно са в парка, за да радват малки и големи. За да изглеждат обаче точно като в любимите анимации трябва да имат и специални костюми. При това такива, които не могат просто да се купят от магазина. Именно затова в „Дисниленд“ си има цяла 8-етажна сграда, скрита от посетителите разбира се, в която работят повече от 200 души, чиято единствена работа е да изработват костюми. От роклите, през обувките до човката на Доналд, всеки ден те изпипват и най-малкия детайл, за да не нарушат вълшебството. При това не знаете, но всяка принцеса и всеки анимационен герой има различни костюми за най-различни поводи от Коледа до рождени дни. Затова тези хора изработват костюми всеки ден. При това не само външният вид е важен, но и удобството на хората, които след това ще трябва да ги носят. Точно поради тази причина и за да бъдат те уникални всичко се шие и изработва само и единствено на ръка! Трудът и майсторството на тези хора са впечатляващи.

Невероятната кухня

Говорейки за ръчна изработка, да кажем, че в многото ресторанти и кафенета също работят истински майстори. „Дисниленд“ винаги са били известни и със своите впечатляващи храни и лакомства. Може би не знаете, но всичко в парка от обикновените сандвичи до гофретите с форма на Мики Маус и невероятните десерти се приготвя от напълно пресни и естествени продукти, без почти никакви добавки и оцветители. Там работят повече от 200 готвачи, най-добрите в света, които биват наемани след провеждане на конкурс в няколко етапа. А пък ястията, които се приготвят по подобие на тези срещани във филмите се разработват и изучават в продължение на години преди да бъдат предложени на гостите в парка.

Винаги в роля

Говорейки за костюми няма как да не споменем и хората, които ги обличат. Може да изглежда забавно и лесно да се разхождаш облечена в красива рокля и да се правиш на принцеса, но това не е съвсем така. Хората, които изпълняват тази роля винаги трябва да бъдат в нея, докато се намират в парка. Независимо дали са в почивка или не и каквото и да се случва, те трябва да са в ролята си, за да не развалят магията. Да не говорим, че също се избират много строго и биват обучавани години преди наистина да започнат да работят в парка.

Тайни тунели

За да не се развали магията, всички служители, включително готвачи, охрана, чистачи и медицински лица не минават през парка или поне не през видимата му част. За тях са изкопани специални сервизни тунели под повърхността. Представяте ли си? Да не говорим, че се смята, че тези в „Дисниленд Флорида“ са най-дългите и огромни в света. През тях се пренася всичко: храната, отпадъците... Всичко! Интересното е, че стените им са боядисани в различни цветове в съответствие с частите на парка: това се прави, за да може героите от съответната част (например Замъка на принцесите, Замъка на магията и т. н.) да знаят точно откъде трябва да излязат и да се покажат на посетителите. Между другото, входовете и изходите в тунелите са внимателно скрити от любопитни очи.

Секретна фраза за опасни посетители

Всеки, който работи с хора, има такива клиенти, които му се карат, дразнят или направо го обиждат. Но на работниците в „Дисниленд“ е строго забранено да показват дори и най-малкото отрицателно (често заслужено) поведение. Точно заради това лошите хора обикновено се възползват и си мислят, че могат да дразнят служителите както си поискат. Само че грешат! Макар и да не го показват, всеки служител си има тайна фраза, с която може да извика охраната. Това често са думи като „вълшебен ден“, „прекрасно изживяване“, „красиви принцеси“. При споменаването на подобна фраза, която се сменя всеки ден, той веднага получава помощ от охраната, която никой не вижда, просто защото е облечена като обикновен посетител!

Снимки: Pixabay

Вижте още:
„Дисниленд“ в Париж е незабравимо приключение за малки и големи
Да се разходим из „Дисниленд“ в Париж
Шоколадов шейк по рецепта от „Дисниленд“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град