интересно

Начало | интересно | Мляко, яйца, глина, плодове – вярвате или не, това са съставките на първите боички за рисуване

Мляко, яйца, глина, плодове – вярвате или не, това са съставките на първите боички за рисуване

Аз детето | 2020-01-30

Мляко, яйца, глина, плодове – вярвате или не, това са съставките на първите боички за рисуване

Рисуването днес е наистина много лесно. Твърдим го смело, защото във всяка книжарница и дори по-голям супермаркет можеш да намериш всякакви боички, моливи, четки и всякакви други пособия, с които да създадеш безценните си произведения на изкуството, които после ще бъдат закачени на стената или пък гордо ще стоят в специалния тефтер на родителите. Много отдавна обаче, когато също е имало деца и със сигурност също са обичали да рисуват, такива магазини не са съществували изобщо. Какво ли са правели тогава? Това се запитахме един ден, когато посред рисунката внезапно ни свършиха водните боички и нямаше как да я довършим. Какво са използвали тогава? Решихме, че вместо да ходим до книжарницата първо ще проучим този въпрос. Отговорът му се оказа по-интересен, отколкото подозирахме. Прочетете и ще видите!

Малките и големи художници е трябвало да правят боите си сами съвсем от нулата. Сигурно знаете, че са намерени пещерни рисунки, които са на възраст над 40 000 години. Дори и тогава хората са рисували. Тогава те творели вероятно използвайки материали и минерали като дървени въглища например или общо взето всичко, което оставяло следа по стените на пещерата. Малко по малко хората започнали да правят бои от различни материали, които съчетавали. Понякога се получавало, понякога не, но така е, когато откриваш нещо особено преди толкова много време. Стилът е опит-грешка и няма друг начин. Тогава те успели и да открият универсалната рецепта за всяка боя, която се използва и до днес.

За боя трябват три основни неща: пигмент, свързващо вещество и емулгатор. Пигментът е това, което дава цвета. Свързващото вещество, както подсказва името е това, което ще помага на съставките да се смесят добре, а емулгаторът прави боята течна, така че тя да може да се разстила на белия лист или стената на пещерата. Днес естествено всички тези съставки се добиват със смесването на различни химически вещества, но през онези времена химията въобще не била развита. Досещате ли се какво може да са използвали хората тогава? Много просто – нещата, които виждат в света.

Така са правили бои от най-различни естествени материали като мляко, яйца, сок от различни растения, животински мазнини, сок от кактус, а понякога дори и кръв. Всичко, което можело да придаде течно състояние на веществата, да бъде направено на пюре или прах, както и да пуска цветен сок влизало в употреба. Глина, минерали, руди, почва, плодове – всичко това било добавяно към онези съставки, които вече изредихме.

Днес, както казахме, няма нужда сами да правите боичките си, но затова пък имате много време да рисувате. Поради тази причина ви предлагаме няколко интересни идеи, а кой знае – един ден можете да измислите нов стил в рисуването, който да се използва по целия свят!

Вижте още:
Огледалното рисуване е забавно, дори и когато си сам
Най-чистото рисуване с пръсти за най-малките
Да рисуваме лесно и красиво с числа
Гратаж – лесна и красива техника за рисуване
Нарисувайте си шедьовър с мокър акварел и сол
Рисуване със сапунени мехури
Пухкава боя, с която ще издигнете рисуването си на ново ниво

Снимки: pexels.comКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град