интересно

Начало | интересно | Десет книги, които ще се харесат на всяко дете – дори и на това, което не обича да чете

Десет книги, които ще се харесат на всяко дете – дори и на това, което не обича да чете

Аз детето | 2020-02-10

Десет книги, които ще се харесат на всяко дете – дори и на това, което не обича да чете

Четенето на книги е едно от любимите ни занимания. Смело можем да кажем, че дори е наше любимо хоби и нямаме нищо против да прекарваме по-голямата част от свободното си време с книга в ръка. Колкото и банално да звучи, това е така, защото хубавата книга не само обогатява знанията ти, речниковия запас, но и чрез нея живееш не само един живот. Докато четеш можеш да бъдеш рицар, магьосник, крал, принц, принцеса, пътешественик и всичко, което се сетиш. Точно затова книгите често са незаменими приятели. За наше огромно съжаление обаче не всяко дете мисли така! Много родители искат да откъснат поне малко вниманието на детето от телевизора, компютъра, мобилния телефон или таблета. Но самото противопоставяне технологии-книги е грешен подход. Затова често вие дори без да го осъзнавате напук решавате, че няма да четете книги, просто защото така са ви казали. А те са прекрасни! Нямате си и на идея колко много хубави неща пропускате. Неща, които нищо друго освен книгата не може да ви даде.

Затова сега с вас ще споделим любими 10 заглавия на книги, за всички които си мислят, че четенето не е за тях. Убедени сме, че ако разгърнете дори и само първите страници на една от тези книги няма да можете да спрете да четете!

„Мечето Падингтън. Истинската история на мечето от Тъмно Перу“ от Майкъл Бонд

„— Мече? На гара „Падингтън“? — и госпожа Браун удивено погледна съпруга си. — Не ставай смешен, Хенри. Не може да бъде!“

Когато семейство Браун за пръв път виждат мечето Падингтън на гарата, то току-що е прекосило половината свят от далечната си родина — Тъмно Перу. След което животът им никога няма да бъде същият... защото и най-обикновените неща стават ужасно необикновени, когато наблизо е мечето Падингтън!

„Как да си дресираш дракон“ от Кресида Коуел

Как да си дресираш дракон е първата от осемте книги за Хълцук Кръвожадни Херингски Трети, която разказва за приключенията на най-великия Викингски герой, преди той да стане страховит майстор на шпагата. Хълцук Кръвожадни Херингски Трети беше страховит майстор на шпагата, разговаряше с дракони и доказа, че е най-великият викингски герой, съществувал някога. Но спомените му започват далеч назад във времето, когато той е съвсем обикновено момче и се намира на светлинни години разстояние от представата за Герой.

„Магнус Чейс и боговете на Асгард“ от Рик Риърдън

Боговете на Асгард се подготвят за война. Тролове, великани и още по-ужасни чудовища набират сили за деня на Страшния съд. За да спре ада, едно момче трябва да претърси Деветте свята и да открие оръжие, изгубено от хиляди години. Магнус Чейс винаги е бил хлапе с проблеми. След загадъчната смърт на майка си той живее по улиците на Бостън, като оцелява единствено благодарение на острия си ум. Един ден обаче го намира негов чичо – човек, който никога не е срещал, а майка му е смятала за опасен. Този чичо му разказва невъзможни неща: че Магнус е син на северен бог, легендите на викингите са истина и боговете на Асгард се готвят за война. За да спре надвисналия Рагнарьок, Магнус трябва да претърси Деветте свята за оръжие, което е било изгубено преди хиляди години. А когато атаката на огнените великани го принуждава да избира между собствената си сигурност и живота на хиляди, Магнус взима фаталното решение. Понякога единственият начин да започнеш нов живот е да умреш.

„Ама че работа!“ от Димана Йорданова

„Ама че работа“ е детска книга от писателката Димана Йорданова. В нея ще откриете 13 разказа за деца (и не само), в които хуморът и поуките се преплитат непрестанно. Симпатичните герои от историите разказват за приятелството и неприятелството, за радостта и трудностите, за тънката граница между добро и зло, за самите себе си и всъщност – за самите нас.

„Истории за лека нощ за момичета бунтарки, книга 2“ от Елена Фавили и Франческа Кавало

Продължението на сензационния бестселър на New York Times вдъхновява момичетата по целия свят да мечтаят повече, да се стремят все по-нагоре и да се борят с все сила. „Истории за лека нощ за момичета бунтарки 2“ събира нови сто приказки за лека нощ, посветени на невероятни жени като Нефертити и Бионсе, Розалинд Франклин и Дж. К. Роулинг. Кралици и активистки, астронавтки и изобретателки – всички до една с удивителни съдби, които показват, че няма нищо невъзможно.

„Приключенията на Лиско по море“ Борис Априлов

Да си послушен, да стоиш на едно място и да не вършиш героични дела, е толкова трудно, че направо е невъзможно! Освен това Лиско иска да хвърли един поглед на света, както и да отиде при своя автор и да му зададе няколко много важни въпроса. За свое щастие, палавникът открива, че когато искаш да изчезнеш нанякъде, е достатъчно просто да напишеш бележка. Самият автор на книгата губи шеста глава, но разбираме, че това не е никак фатално за цялата история. Още повече, когато в нея се разказва за едно искрено приятелство, за голямата Синя акула, която не успява да дочака рождения си ден, и не на последно място, за безразличната медуза Глагоабазубадуза. Готови ли сте да се потопите с Лиско в необятното море от приключения и важни поуки за малки и големи?

„Дракончето с шоколадово сърце“ от Стефани Бърджес

Авантюрин е най-свирепият и смел дракон в планината. И тя е готова да го докаже на семейството си, като напусне сигурността на пещерата им и залови най-опасната плячка от всички – човек. Но когато мъжът, когото среща, я измамва да изпие вълшебен горещ шоколад, Авантюрин се превръща в дребно момиче, с малки тъпи зъби, никакъв огън и без нито един драконски нокът. Тя все още се чувства най-свирепото създание по тези ширини, но сега е открила и своето истинско призвание: да овладее изкуството да приготвя шоколад! Всичко, което трябва да направи, е да си осигури място като чирак (каквото и да е това) в шоколадова къща (което звучи възхитително вкусно) и тя ще успее да се справи с новото предизвикателство за нула време… Изпълнена с шоколадови изкушения великолепна история, чиято героиня научава истинското значение на това да бъдеш силно, безстрашно човешко същество (и дракон също).

„Зайчето ме изслуша“ от Кори Доерфелд

Тейлър е разстроен заради неприятен инцидент и животните искат да му помогнат. Всяко животно идва при момчето с идея как да го разведри, но никой не успява да го накара да се почувства по-добре. Докато накрая не се появява зайчето. То знае точно какво да направи. С краткия и силно въздействащ текст и симпатичните илюстрации „Зайчето ме изслуша“ е прекрасна история за това как да се справим с тъгата и разочарованията и колко е важно да изслушваме другите.

„Изкуството и начинът да бъдеш страхотен ученик!“ от Ирен Кола и Ян Отре

Подмазвач или отличник… Това ли е страхотният ученик? Ееее, тъпотия! Страхотният е този, който умее да се чувства добре във всяка ситуация: на контролно или на дъската, в стола или на двора, а защо не и на купона. Разбери как да печелиш симпатиите на съучениците си и уважението на учителите, като изтъкваш силните си страни. Забавлявай се, докато разбереш как да улесниш живота си в училище!

„Всичко, което бихте искали да знаете за луната“ на издателство „Фют“

Може ли Луната да падне на Земята? Защо Луната е кръгла? Наистина ли има връзка между Луната и прочутия кораб „Титаник“? От тази книга ще научите отговорите не само на въпроси, които навярно сте си задавали, но и още много интересни факти, за които дори не сте подозирали. Разтворете книгата и нека вашата мисия до Луната започне!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град