интересно

Начало | интересно | Плодовете и зеленчуците в миналото и сега – различни до неразпознаваемост

Плодовете и зеленчуците в миналото и сега – различни до неразпознаваемост

Аз детето | 2020-01-30

Плодовете и зеленчуците в миналото и сега – различни до неразпознаваемост

Светът е в състояние на постоянна промяна. Дори и да не го усещаме, това е факт! Ние се променяме, природата се променя, космосът се променя, всичко се променя всяка секунда и всеки ден. Понякога бавно, понякога бързо и това е просто естествена част от живота. Така че не би трябвало да се изненадваме от факта, че и храната, която ядем се променя. И все пак се изненадахме, сега ще видите защо!

В момента сме привикнали към всичко, което ядем. Свикнали сме и с външния вид, и с вкуса на плодовете и зеленчуците. Мислим, че нищо не се е променило от миналото насам, а се оказва, че изобщо не е така. Всъщност в миналото плодовете и зеленчуците – изобщо даровете на природата, са изглеждали по коренно различен начин в сравнение с днес. Има много причини за тази промяна, но най-важната е че сме започнали да култивираме и използваме тези растения за храна. Променял се е начинът на отглеждане на растенията, екосистемите и всичко, което ги засяга. Така с времето, малко по малко, те са се изменили и са станали, така да го кажем, по-ядивни. Сега ще ви покажем как са изглеждали някои от любимите ни днес плодове и зеленчуци. Просто няма да ги познаете!

Диня

Вярвате или не, това, което виждате на рисунката е диня и не, тя не е оформена така нарочно от човек, просто така е изглеждала преди пет века. Картината на италианския художник Джовани Станчи, изобразяваща плодове и зеленчуци от времето на Ренесанса, е изложена на търга Кристи. В долния десен ъгъл е показана диня, слабо напомняща съвременните си аналози, която привлече вниманието на изследователите. А явно така е изглеждала динята, преди да започнем да я култивираме. Според проф. Джеймс Ниенхаус от Университета на Уисконсин, картината илюстрира историята на селекцията на динята. Самата диня идва от Африка, но след култивирането си, успешно се отглежда в Близкия изток и Южна Европа. Динята е на трапезата ни от около 1600 година. Според проф. Ниенхаус, въпреки бледия си вид, динята през Ренесанса вероятно е била много сладка, с високо съдържание на захар, тъй като не само са я използвали за храна, но са правили от нея и вино. Месестата част на древната диня очевидно не е съдържала достатъчно ликопен, който придава червения ѝ цвят. Селекцията с времето е коригирала това. Освен това, ренесансовата диня е имала по-големи семки, които за пет века също са се променили под влияние на селекцията. Освен това по-скоро е приличала външно на кокосов орех, защото е трябвало да се отваря с чук или остър предмет.

Банан

Бананите изглежда също са претърпели големи промени. Смята се, че първите банани били култивирани и консумирани преди около 10 хиляди години в територията позната днес като Нова Гвинея. Оттам португалските колонизатори пренасят бананите през 15-ти и 16-ти век и създават бананови плантации в Бразилия и Западна Африка. В Европа и Америка бананите са познати едва от 1810 година. Тези банани, които днес с удоволствие ядем, всъщност са доста култивирани и променени, направо са си хибриди и всъщност са изкуствено създадена комбинация от два вида диви банани. Дивите банани от своя страна са много по-малки, пълни със семки и с леко тръпчив вкус, докато „модерните“ банани имат много по-малко семена и съдържат повече хранителни вещества.

Патладжан

Не знаем дали децата са чак такива любители на патладжана, но пък можете да кажете на родителите си следното: патладжаните са били познати в Китай още от хиляди години. Смята се, че тяхното „опитомяване“ е започнало в Индия, Китай, Тайланд или Бирма. Разбира се тогава този зеленчук изобщо не е изглеждал така – бил е малък, кръгъл, зелен или син, точно затова може би сте чували да му казват и син домат. Ние често се чудехме защо му казват син домат след като е голям и продълговат и сега разбрахме, в миналото е приличал точно на домат. Освен това първо е бил смятан за отровен, а после е бил използван само за определени лекарства, защото е бил ужасно горчив. Освен това имал и много бодли по кората си.

Моркови

Сигурно няма да ни повярвате, защото и ние трудно повярвахме, но това са моркови. Не е огромен бодил или плевел, а морков! Смята се, че за първи път моркови са консумирани през 10-ти век в Персия и изобщо не са били оранжеви, а лилави или бели на цвят. Били са много малки и са имали сладко-кисел вкус. Сетихме се, доста са приличали на обикновени корени, като с годините и с помощта на хората станали по-големи, по-сочни и оранжеви.

Царевица


Тук смятаме вече да ви шашнем. Защото това е царевица! Така де, царевица отпреди няколко века. Така е изглеждала царевицата 7 хил. години пр. н. е. Била суха като суров картоф. „Модерната“ царевица е около 1000 пъти по-голяма, бели се по-лесно и е годна за ядене. За първи път царевицата била култивирана от индианците от територията на днешно Мексико преди повече от 8000 години. Но царевицата претърпяла най-много промени, когато европейците започнали да я отглеждат – през 15-ти век.

Праскови

Прасковите май са си останали почти същите и тук няма с какво толкова да ви изненадаме. Поне на външен вид. Древните китайци ядели малки, кръгли и мъхести диви плодове с вкус на... леща около преди 10 века. След това решили и избрали най-вкусните и сочни плодове и засадили семената от тях. С всяко следващо поколение и грижа за тях те ставали по-сочни и сладки. Сега след толкова много години, нашите праскови са 16 пъти по-големи, 27 пъти по-сочни и 4 пъти по-сладки от далечните си предци.

Е, изненадахте ли се като нас?

Още любопитни информации за познати и непознати растения можете да прочетете тук!

Снимки: businessinsider.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град