Лаборатория

Начало | Лаборатория | Кой да предполага, че водата и олиото могат да са така интересни и красиви

Кой да предполага, че водата и олиото могат да са така интересни и красиви

Аз детето | 2018-08-14

Кой да предполага, че водата и олиото могат да са така интересни и красиви

Вода и олио – две напълно обикновени и различни течности, които използваме в ежедневието за най-различни неща. Първата е необходима, за да живеем, а втората... ами с нея стават доста вкусни ястия и десерти. Но знаете ли, че и водата, и олиото могат да се използват за много повече. Те са способни на много по-интересни неща! Просто толкова сме свикнали с тях, че въобще не мислим за това. Този път обаче ще ви накараме не само да се замислите, но и да видите красотата, която могат да сътворят, когато са заедно както и да научите нещо полезно за тези вещества от научна гледна точка. Как ще стане това ли? Много лесно – с един красив и необикновен експеримент, който вече не се съмняваме, че тръпнете от очакване да разберете. Така че нека да започваме!

За хубавия опит ще ви трябват:

  • 4 чаши пълни с вода
  • голяма купа или буркан, който да напълните с олио (имайте предвид, че след това олиото няма да може да се използва за готвене, та сигурно ще е добра идея да предупредите родителите си преди да експериментирате, сигурни сме, че няма да откажат – просто ще купят по-евтинко олио)
  • лъжичка за кафе
  • 4 цвята боя за храна (може и по-малко или повече, но тогава и чашите ще трябва да са същия брой като цветовете)

Става красиво ето така:

В чашите разтворете боя за храна. Знаете си, че колкото повече боя слагате – толкова по-тъмен ще е цветът, така го направете както ви харесва. Разбърквате, за да оцветите водата във всяка чаша. След това гребнете малко цветна вода с лъжичка за кафе и я сипете в съда с олиото. Тук е добре да споменем, че може да стане малко похудожнически импресионистично около вас (или по-просто казано да изцапате с боя) така не е лоша идея да сложите стари вестници или парцали под чашите и буркана. След това леко разбъркайте с лъжицата. Би трябвало олиото да се оцвети... Да ама не! Когато са събрани на едно място олиото и водата имат един впечатляващ ефект или по-скоро реакция, която не им позволява да се смесят. Така че сега можете да сложите още цветове и да видите как цветните петна плуват в олиото и не се смесват с него. Толкова е чудновато и красиво! За още по-хубав ефект можете да използвате и капкомер. Тогава пък ще имате куп цветни водни топчета – истинска красота!

Сега е време и да научим нещо полезно, както ви обещахме, а именно – защо се получава така?

Много просто: олиото и водата не се смесват, защото молекулите на водата са по-плътни. Някои течности се смесват добре, докато други – не. Пример за две течности, които не се смесват, са олио и вода. Пример за такива, които се смесват добре, са вода и спирт.

С вода можете да правите и други интересни неща:
Магията на водата, която може да обръща нещата
Водата, която победи гравитацията
Студено и изненадващо: вода се превръща в лед директно пред вас



Коментари
1 коментар

— —, — г.,

Публикувано на 26.04.2022

Сега олиото е много скоъпо.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град