зоокът

Начало | зоокът | Гледайте внимателно: кучешката опашка може да ви каже много неща

Гледайте внимателно: кучешката опашка може да ви каже много неща

Мирела Любенова | 2017-05-09

Гледайте внимателно: кучешката опашка може да ви каже много неща

Кое е първото нещо, което очаквате, когато си вземете ново куче или пък, когато за първи път срещнете домашния любимец на ваш приятел или дори когато играете с кучето си, което е с вас отдавна? Гледате внимателно опашката му и дори да се размаха съвсем леко, знаете, че то е щастливо и дружелюбно към вас, нали? Кучетата са във всякакви размери, цветове и породи. Те могат да се различават по толкова много начини. Една от основните им отличителни черти – опашката, също може да варира широко сред различните породи кучета. Някои четириноги имат дълги опашки, които са толкова силни, че могат да разбият дори стъкло. Други пък имат къси, тънки и малки опашки. Някои са много пухкави, а други не чак толкова. Въпреки това всеки човек знае, че най-добрият начин да познаем дали кучето ни харесва е по опашката, ако я размахва наляво-надясно, значи всичко е наред. Но знаете ли, че кучетата използват опашките си, за да ни кажат много неща, както и изпълняват няколко важни функции.

Освен че споделят своите чувства и емоции, кучетата използват опашките си и за няколко други физически нужди. Така например кучешката опашка помага на животните да запазят равновесието си, докато се движат. В много студен климат тя служи на четириногите и като източник на топлина или просто като удобна възглавница. При някои породи, като ретривърите например опашката служи и за рул, докато плуват, а също и за прогонването на досадни насекоми и както вече казахме най-вече тя показва емоциите на вашето куче и знаете ли какво? Истината е, че невинаги когато кучето маха с опашка означава, че е щастливо. Има много малки подробности, които показват много важни неща. Също като например нашата усмивка и изобщо гримасите на лицето. Когато се усмихваме невинаги означава, че сме щастливи, нали? Понякога се усмихваме просто, за да бъдем приветливи и да накараме някого да се чувства комфортно... дори и да не сме точно щастливи в този момент. По същия начин движението на кучешката опашка може да означава и страх или несигурност, а може и опасност или пък агресивност...

Учените, които са изучавали с години поведението на кучетата, са стигнали до заключението, че има много различни послания, които една опашка може да предаде. В допълнение към самата опашка, трябва да имате предвид и много други фактори, включително изражението на кучето, позата на тялото и положението, посоката и скоростта на движещата се опашка. Например, ако опашката на кучето е направо назад, това най-често е сигнал за някаква опасност. Ако опашката се движи направо и нагоре, това е предупреждение, че кучето се чувства застрашено и не е добра идея да го закачате. От друга страна опашката, която „виси по средата“ може да показва комфорт или отпускане, докато увисналата опашка може да сигнализира за тревога, страх или болест. Разбира се, тези признаци могат да варират между породите и винаги трябва да се тълкуват като се има предвид как вашето куче държи опашката си, когато е напълно спокойно. Скоростта на движение също може да ви каже много. Колкото по-бързо кучето маха с опашка, толкова по-ясно показва колко точно е развълнувано. По същия начин по-широкото размахване означава, че кучето е в по-добро настроение.

Както виждате кучетата може и да не могат да говорят като нас, но пак има много какво да ви кажат, просто трябва да наблюдавате внимателно!

Вижте още няколко интересни неща за кучетата и опашките:
Защо животните имат опашки?
Тринадесет удивителни неща за вашето куче, които не знаете
Да научим кучето си на командата „седни“ ще е лесно като детска игра
Плодовете, които са строго разрешени за вашето куче
Четири изненадващи действия, с които кучето казва „Обичам те!“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град