История

Начало | История | Кои са маите?

Кои са маите?

Аз детето | 2016-11-15

Кои са маите?

Опитайте следното нещо, попитайте мама, татко или друг възрастен член на семейството да ви каже коя е най-великата древна цивилизация за която се сеща. Ние вече знаем какво ще ви кажат, но опитайте. Най-вероятно ще ви кажат за древната култура на гърците или римляните и то без да се замислят, нали? След няколко секунди се сещат и за египтяните и дори може би за вавилонците. Сега искате ли вие да ги зашеметите с вашите знания и да им разкажете, че има още много древни култури, за които те не знаят, като например тази на Централна Америка и Мексико, която можете да наречете и просто маите. За да блеснете нека ви разкажем малко повече.

Маите са древен народ, чиято империя възниква и процъфтява в тропическата зона, която днес наричаме Гватемала и която след това се разширява и достига до Мексико, Белиз, Хондурас и Салвадор. Маите са индиански народ, който съществува и през 21-ти век, като броят им е около 6 000 000 души. Естествено, макар днешните маи да са запазили някои от традициите, те са много по-различни от предците си. Като култура древните хора от този народ са били експерти в много неща: селско стопанство, математика, архитектура и дори астрономия.

Маите са първите хора в Америка, които започнали да строят големи градове от камък. За да ги свържат, строят пътища, които минават през джунглите и блатата. Всичко това маите правят без да използват метални сечива, каруци или товарни животни. В градовете им се издигат великолепни внушителни храмове и дворци. Те строят и огромни пирамиди. Страните на пирамидата приличат на гигантска стълба. Най-големите пирамиди били с височина над 60 м. Често маите построяват нова пирамида върху старата – и така понякога три-четири пъти. Всяка следваща била по-голяма от предишната. Маите строели храмове на върха на пирамидите като домове за боговете им. Те били изработвани от дърво, така че отдавна са изчезнали. Пирамидите са построени от варовикови скали покрити с бляскава бяла мазилка – ослепителна гледка на лунна светлина. След това маите боядисвали пирамидите в яркочервено или синьо и изписвали върху тях различни надписи. Строителството било тежка работа. Маите оформяли камъните със сечива, направени от кремък. След това носили тежкия товар на гръб, като го окачвали на въже, минаващо през челото им. Къщите са правоъгълни, стените – от слама или от преплетени палмови листа, подът – от твърда земя. Така изглеждат най-скромните къщи. Къщите на старейшините са издигани от дърво и камък и представляват две помещения. Едното е нещо като тераса, което служи и за приемна. В другата се помещава семейството. В нея има мебелировка и керамични изделия. Килимите и стените са декорирани с цветни мотиви. Доста развита цивилизация бихме казали ние.

Най-интересното обаче е, че няколкостотин години след като империята им и знанията им достигат най-върховата си точка – изведнъж почти изчезват. Техните красиви пирамиди и домове просто опустяват. Това внезапно изчезване занимава учените в продължение на стотици години, дори и днес не се знае точно какво се е случило, а просто има някои предположения. Най-подкрепяната теория е, че промяна в климата е довела до опустяването на земите им, когато тяхната империя е имала най-много жители и не можела да се изхранва. Така големите градове са били изоставени и маите поели на дълъг път, за да търсят нови ресурси за оцеляването си.

Неоспорим е обаче фактът, че маите са допринесли много за световната култура. Затова днес учените още продължават да изучават обичаите и живота на този древен народ и смятат, че маите могат да ни дадат много важни уроци, които да са полезни и днес. Още нещо интересно е сложната система от календари, която маите използвали. Първоначално маите имат календар от 260 дни в годината. Броенето става с две зъбчати колела. С течение на времето добавят и трето зъбно колело, с което годината добива 365 дни. Разделението на тези дни е на 18 месеца със съответно 20 дни и един месец „уайеб“ с 5 дни. Всичко заедно дава една «приблизителна година» от (18 x 20) + (1 x 5) = 365 дни.

Това е всичко интересно, което трябва да знаете, а сега готови ли сте да го споделите със семейството си и да ги удивите със знания? ;-)

Снимки: freeimages.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град