История

Начало | История | Първият човек със записано име: какъв е бил той и как се е казвал

Първият човек със записано име: какъв е бил той и как се е казвал

Аз детето | 2016-08-15

Първият човек със записано име: какъв е бил той и как се е казвал

„Това съм аз!“ – казва ли те и оставяли знак. Оставяли знак на стената на пещерата, в която живеели. Дали е било молитва или просто рисунка или име, никой не знае. Това са правели първобитните хора, живели преди повече от 30 000 години по нашата земя. Тогава писането не е било измислено, буквите също, така че дори и да са имали нещо като имена е нямало как да ги оставят за поколенията. Вместо това, те правели отпечатък от ръката си, като я намокряли и след това я посипвали с прах. Получавало се нещо като това, което виждате на снимката.

И в продължение на 30-40 века в Европа, Австралия, Азия, Северна и Южна Америка това бил единственият начин пещерните мъже, жени, деца, ловци, номади, фермери и войници да оставят своя отпечатък, че и те са съществували на тази земя. Всеки един от тези отпечатъци на ръце, вероятно и име, за древните хора е разказвал история. Но без да е написано нещо, ние не можем да разберем тези истории, а те сигурно са доста интересни. Наричаме ги пещерни хора или неолитни племена и винаги мислим за тях като за група, но е сигурно, че всеки от тях е имал име, което ние няма как да разберем. Десетки хиляди поколения идват и си отиват, а ние не можем да назовем името на нито един човек, при положение, че то е това, с което първо се представяме днес.

След това идва времето на Месопотамия и писането или поне записването на някои думи и фрази, понякога фонетични символи, които днес също можем да видим, разпознаем и отчасти да се срещнем с индивидуалността на хората от онова време. Така че кой е първият човек, чието име знаем? Дали е тя или той? Дали е цар, което е доста логично или пък друг велик човек, като поет, войник или пък е някой обикновен гражданин? Как мислите? Прочетете по-надолу и ще видите дали мислите правилно.

Първото име записано в историята не е на цар, нито на велик войн, не е дори на поет, който би трябвало най-добре да борави с думите. Първото име, което се знае е... на счетоводител. Точно така, в една книга на най-известният историк в света Ювал Харари, пише, че ако се върнеш 33 века преди Христа, ще разбереш това от една глинена плочка намерена в Месопотамия или по-точно в днешен Ирак. Върху нея има знаци като точки, скоби и малки рисунки, които най-вероятно са като някакъв договор за бизнес сделка. Така казват учените, които са изучавали тази плочка с години и ние им вярваме. След дълго разглеждане те установили, че единственото, което разбират от плочката е думата „Кушим“.

Но какво тогава е „Кушим“? Думата може би означава някаква длъжност? Ами не, написана е най-отдолу на плочката и след това има знак от ръка, за която вече говорихме – така че е напълно сигурно, първият човек, който има име е счетоводител и се казва Кушим. Съвсем ясно е, че този Кушим не е бил известен, нито е постигнал нещо невероятно, но ето че е станал първият човек с име. Но почакайте, знаете ли, че при тази плочка са намерени още няколко, отново на счетоводители, така че нека ви кажем и техните имена: Гал-Сал, Скулигар и Аскапар. Запомнете тези странни имена, защото те са имената на нашите предци, нашите първи известни личности.

Какво се оказва накрая, че царете идват и си отиват, но трябва много да ценим хората, които отговарят за нашите пари, имоти и всичко останало, защото при тях е истинската история на света! Ха, кой да предполага!

Снимки: nationalgeographic.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град