История

Начало | История | Розетският камък – един от най-важните артефакти от Древен Египет

Розетският камък – един от най-важните артефакти от Древен Египет

Аз детето | 2016-02-12

Розетският камък – един от най-важните артефакти от Древен Египет

Независимо дали сте чували за Розетския камък или не, той е много ценен за нашата история, за историята на цялата човешка раса. Тези от вас, които вече са учили за него, много добре знаят за какво говорим. Много често и ние сме се чудили какво пък може да има ценно в един камък, но повярвайте, този камък е по-важен дори и от злато. Сега ще разберете защо.

Нека се върнем много, много, много години назад. Преди още да сме се родили или дори нашите родители или баби и дядовци да са се родили. Не, не се връщайте по времето на динозаврите, малко по-близо. :-) Годината е 1799. Френски войски, под командването на младия и амбициозен Наполеон Бонапарт се опитват да нанесат удар по заклетия враг – Англия. При това, не на негова територия, а в една от смятаните за най-важни колонии – Египет. Походът на французите обаче среща сериозен отпор. Принудени са да се оттеглят и да изградят укрепления за отбрана. На 15 юли 1799 година, докато строят допълнителни укрепителни съоръжения до форт Сен Жулиен, наполеоновите войници се натъкват на необичайна стела. Големият черен къс базалт, който откриват, е покрит с непонятни за тях надписи. Френските офицери проявяват голяма съобразителност и веднага разбират, че са се натъкнали на нещо важно. Долагат за откритието си на прекия си началник – генерал Мену, който заповядва да се направи опит за прочитане на единия от текстовете, който е на стелата и е на гръцки.

Надписът наистина се оказва лесен за прочитане. На камъка са издълбани благодарствени текстове от египетски жреци към Птолемей V Епифан – фараон на Египет от династията на Птолемеите. Годината на изсичане на надписа е определена като 196 пр. н. е. В този период е характерно, че много от текстовете се записват на два-три езика. Именно това помага по-късно на лингвистите в разгадаването на египетските йероглифи. Поради факта, че камъкът е намерен в близост до град Розета, то и получава наименованието Розетски камък. Находката е изпратена в Кайро, където по-рано по заповед на Наполеон е открит Институт за Египет. Две години по-късно французите са принудени да капитулират и да се оттеглят от Египет. Розетският камък, заедно с множество други ценни находки, е предаден на англичаните, които го отнасят в Лондон. От 1802 година Розетският камък е изложен в Британския музей.

На 27 септември 1822 година Жан-Франсоа Шамполион изнася доклад по време на откриването на заседанието на Парижката академия на науките. В този ден се ражда нова наука – Египтология. А находката на наполеоновите войници край град Розета изиграва ключова роля в разгадаването на тайните на един език, потънал в продължение на векове в забвение.

Текстът на камъка представлява благодарствен надпис, отправен през 196 пр. н. е. от египетски жреци към Птолемей V Епифан – монарх от династията на Птолемеите. В този период много подобни документи се разпространявали на два или на три езика, което се оказва твърде полезно за лингвистите.

И така,ако този камък с един и същи надпис на египетски и древногръцки не беше открит, може би и досега учените нямаше да могат да разчитат надписите на египетски.

Източник на информацията: nakratko.bg, снимка: wikipedia.org



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град