История

Начало | История | Кой е този Джим Хенсън?

Кой е този Джим Хенсън?

Аз детето | 2017-03-16

Кой е този Джим Хенсън?

Жабокът Кърмит... Мис Пиги... и останалата част от забавните, невероятни мъпети... Кой не е чувал за тях, кой не ги харесва... Всички хора, възрастни и деца, от целия свят поне веднъж (а най-вероятно и много повече пъти) са се забавлявали с тези забавни мъпети. Но питали ли сте се някога кой точно е бил този тъй творчески ум, който е успял да създаде тези незабравими герои? Това е Джим Хенсън и сега сами се досещате, че дори и да не сте чували за него, ние ще ви разкажем. По-интересно е отколкото предполагате, така че не спирайте да четете!

Джим Хенсън или Джеймс Мъри Хенсън е роден в Грийнвил, щата Мисисипи, САЩ през 1936 година и още преди да навърши 20 години вече е бил постигнал невероятен успех с вечерно куклено шоу по местната телевизия наречено „Сам и приятели“. Естествено Джим е обичал куклите и изкуството на кукловодите още от съвсем малък. Откакто се помни е гледал с интерес куклен театър и се е чудел как точно се прави това – кой и как прави куклите и как тези хора успяват да ги накарат да мърдат. Затова още от съвсем малък започнал да се интересува от това изкуство. И много преди първото си популярно шоу по телевизията е изнасял незабравими представления по време на междучасията в училище. Неговото интересно чувство за хумор и куклите, които сам си правил се харесвали на всички – ученици и учители. Малко по-късно след това Хенсън е създател и на техниката за използване на специални камери за фокусиране изцяло върху куклите. Това е позволявало шоуто по телевизията да изглежда по-истинско, а на кукловодите давало повече свобода, защото не се виждали на екрана.

1969 обаче е годината, в която Хенсън прави най-големия си пробив, когато неговите истории с кукли създават изключително популярното и до днес шоу „Улица Сезам“! От този момент нататък той става известен по целия свят и всички обичат куклите му, което пък сбъдва мечтата му! Няколко години след това Хенсън създава и„Мъпетите“. Отначало те имат доста затруднения и много продуценти си мислят, че на хората и на децата им е писнало от кукли и още едно такова телевизионно шоу няма да представлява интерес. Затова много от тях отказват да му помогнат, докато не се появява един шеф на голяма телевизия, който вижда, че куклите не са достатъчни за никого и че шоуто е повече от неповторимо. Първият епизод няма много успех, но въпреки това вторият и всички последвали се превръщат в тотален хит. Така „Мъпетите“ стават най-гледаното телевизионно предаване в цялата история!

За съжаление животът на Хенсън свършва твърде неочаквано, когато е покосен от опасна болест и въпреки това днес работата му продължава да живее, защото кой от вас не е чувал за мъпетите – няма такива, нали? Така Джим Хенсън не само успява да превърне хобито си в работа, но и да вдъхнови и забавлява милиони хора с творчеството си. А някои от най-знаменитите му думи са накарали много деца да последват мечтите си или просто да бъдат добри. Затова сега ги споделяме и с вас:

„Когато бях малък, мечтаех един ден да стана от онези хора, които оставят нещо в света и го правят по-хубав. Макар много хора да ми казват, че куклите не са нищо особено, аз мисля, че щом съм успял да предизвикам усмивката дори на едно дете: целта ми е изпълнена.“

„Децата не помнят това, на което ги учиш. Те помнят това, което си.“

„Животът е като филм, напиши своя собствен край. Продължавай да вярваш, продължавай да се преструваш“.

„Ако те е грижа достатъчно за това, което правиш и работиш упорито за него, няма нещо, което не можеш да направиш ако искаш.“

„Моля ви, грижете се един за друг, обичайте се и прощавайте на всички. Животът е хубав, радвайте му се.“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град