Растения и животни

Начало | Растения и животни | Като плашилото от „Магьосникът от Оз“ растенията нямат мозък, но могат да мислят

Като плашилото от „Магьосникът от Оз“ растенията нямат мозък, но могат да мислят

Мирела Любенова | 2018-08-16

Като плашилото от „Магьосникът от Оз“ растенията нямат мозък, но могат да мислят

Какво е първото нещо, което изниква в ума ви, когато ви кажем да си помислите за най-умния жив организъм на Земята. Най-вероятно се сещате за себе си или иначе казано за хората. Можете също така да се сетите и за някои животни като делфините, шимпанзетата и слоновете. Какво ще кажете за растенията? Те попадат ли в този списък? По всяка вероятност не, защото в края на краищата едва ли сте имали много интересни контакти с маруля или дръжка от целина. Макар в действителност да нямат мозък като нас и животните, растенията правят доста невероятни неща! Знаят кога да израснат от земята, кога да цъфнат или да узреят, дърветата знаят кога да пожълтеят, а да не говорим, че има и такива растения, които знаят как да ядат насекоми. Вече започвате да се питате как го правят, нали? Каква е тайната им!

За всеки е ясно, че растенията нямат мозък като нас и не могат да мислят, дори и като мравки не могат да мислят. Въпреки това в тях природата е заложила изключително сложни механизми, които им позволяват да правят невероятни неща. Така например те познават времето, заради наличието на чувствителни гени, които им позволяват да знаят кога да израстат. Цялата работа става по следния начин: когато преминат определен брой студени дни, тези гени спират да потискат растежа и растението се показва от пръстта. Подобни механизми им „казват“ и кога да пускат листа, семена или да отварят и затварят листенцата си, ако могат да го направят, като някои видове детелини например.

Месоядните растения, най-известното от които е Венерина клопка, които могат да изчакат и когато някое насекомо кацне върху тях да го уловят. Как става това след като нямат мозък? Лесно, природата е помислила за всичко, те имат фино настроени косъмчета, които се задействат, когато плячката кацне и карат растението да се затвори бързо. Този механизъм е толкова еволюирал, че изисква различни косъмчета или влакна да реагират в рамките на не повече от 20 секунди, за да може растението да се затвори. Това предотвратява случайно задействане, когато няма истинска плячка.

Ако тези примери не бяха достатъчно впечатляващи за вас, то нека ви кажем, че полските растителни биолози неотдавна пуснаха резултатите от изследванията, които според тях показват, че растенията могат да си спомнят информацията и да реагират на нея. Те смятат, че растенията могат да използват вътрешна комуникационна система, която действа по начин, подобен на централната нервна система на животното. Изследователите твърдят, че проучванията им показват, че растението може да помни например информация за излагането на светлина. Когато времето е хубаво, растенията могат да предадат тази информация на други части: например от листата на корените.

Въпреки че все още има много недоказани изследвания и теории, свързани с интелигентността на растенията, изглежда, че те могат да притежават много сложни системи, които, макар и да не са еквивалентни на мисълта, която идва от мозъка, карат растенията да се държат по начин, който не сме и подозирали!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град