важните неща

Начало | важните неща | Какво е имунитет?

Какво е имунитет?

Аз детето | 2019-01-25

Какво е имунитет?

На този въпрос можем да отговорим съвсем просто и лесно – имунитетът е уникалната защита на човешкия организъм. Нашето тяло е забележителен и уникален инструмент, който ни пази, като ни посочва грешките. Най-главната част от тази система е именно имунитетът. Клетките на имунната ни система са 2 трилиона – буквално цяла армия защитници, които постоянно пазят здравето ни. Когато настъпи пробив и инфекцията се вмъкне в организма, имунната ни система изработва един милион нови клетки на секунда. Можем да кажем, че защитата на човешкия организъм работи перфектно. Имунитетът ни защитава от всичко и без него ще сме загубени. Имунна система имаме както ние, така и животните. Тя е съвършено и удивително явление и всеки ден се бори с милиони бактерии и вируси, за да ни поддържа здрави. Тя има много тежка задача, защото всеки ден ни заобикалят милиони бактерии. Дори сега, докато държите компютърната мишка в ръка, бактериите се опитват да ви навредят. И представете си за един час една бактерия създава 8 такива като нея, за 2 часа – те вече стават 64, а за един ден милиони. Затова ние сме големи късметлии с нашия имунитет.

Той е уникален и с друго нещо. Когато все пак се случи някоя бактерия да ни разболее, имунната система я запомня много добре и вече знае да не я пуска в организма ни и и да я убива много по-бързо. Заради това възрастните се разболяват по-рядко и колкото повече порастваме, толкова по-силен става нашият имунитет срещу различните микроби.

Имунитетът обаче има и своите помощници в тази тежка борба. Например кожата, тя много помага. Кожата ни работи като щит, който не позволява микробите да попадат в тялото ни. Ето защо не забравяйте да се грижите за вашия щит и да миете ръцете си.

Нос, уста, очи – са друга част от защитата на вашия замък

Лигавицата, която се намира в устата и гърлото, произвежда приблизително същия щит, какъвто е кожата ни. Слюнката в устата и течността в очите ни имат своите специални ензими, които унищожават много видове лоши бактерии и вируси. А лигавицата в носа и гърлото е капан за лошите бактерии, вируси и прах. Ето защо е полезно да почистваме носа си от време на време.

А къде точно се ражда този имунитет ? В костния мозък, далака, тимуса, лимфните възли, те са неговите „родители“. Там се произвеждат основните имунни клетки – лимфоцити и фагоцити. Лимфоцитите „определят“ кои чужди тела се намират в нашия организъм, кои са враговете и кои са полезните бактерии. След това идва ред на фагоцитите. Те атакуват и унищожават лошите.

От всичко това разбираме, че имунната система би могла да се справя и с всичко сама. Да, но в идеалния свят, където не съществуват замърсена околна среда, лоши храни, наследственост и други фактори. Всичко това отслабва имунитета и злодеите понякога започват да печелят. Но не се бойте, вие можете да помогнете. Просто яжте повече плодове и зеленчуци, разхождайте се често навън, спортувайте и мийте ръцете си след игра с домашните любимци, игра навън, посещение в тоалетната и задължително преди ядене!

Запомнете, трябва да правите това, защото когато помагате на имунитета, помагате и на себе си.

Вижте още:
Как тялото ни приема витамините и какво прави с тях?



Коментари
1 коментар

Виктория Тодорова, 10 г.,

Публикувано на 29.10.2016

Az-deteto,страхотни сте!Тук има толкова интересни неща игри и т.н. .Влизам всеки ден ,защото ми е интересно и научавам повече полезна информация.Вие също измисляте и забавни конкурси и още какви ли не неща.Продължавайте да поддържате този сайт той е страшно хубав.Радвам се че намерих този хубав сайт!Поздрави и приятен ден от мен!

От редакцията: Много ти благодарим за милите думи. :-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град