Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Как лекарствата знаят къде ни боли

Как лекарствата знаят къде ни боли

Мирела Любенова | 2017-04-21

Как лекарствата знаят къде ни боли

Ох! Това боли! Независимо дали става дума за главоболие, болно ухо, мускулна треска от прекалено много футбол, просто падане на детската площадка или настинка, ние всички изпитваме болка от време на време. Болката в никакъв случай не е приятна или забавна. Всъщност тя може доста да наруши живота и плановете ни и докато изчезне понякога си е истинско мъчение. Затова нали знаете, че когато не сте добре и особено когато ви боли веднага трябва да кажете на родителите си, на учителите си – това е наистина важно. По-вероятно е да не е нищо страшно, но най-малкото те могат да ви дадат някое лекарство, което ще ви помогне веднага да се почувствате по-добре. Хубаво е да знаете също така, че двете най-често използвани средства срещу болежки се наричат ацетамиофен и ибупрофен. Лекарствата, които ги съдържат могат да имат различни имена, но веществата са тези.

Така че, когато поглъщате някое лекарство (независимо дали е на течност или на хапче) то веднага ще ви помогне и ще намали болката. Това го знае всеки! Интересното обаче е друго, как така лекарството знае какво трябва да лекува. Дали трябва да му казваме, че ни боли ухото или главата? Разбира се, че не го правим, но как тогава знае накъде да отиде и какво да прави? Е, едно от основните неща е, че то не отива директно до никоя част на тялото, независимо, че в доста реклами ни казват именно това. То всъщност работи като се разпространява из цялото ви тяло.

След като съберете смелост и глътнете гадното на вкус лекарство или пък майка ви изгуби търпение и ви накара да го направите, то отива първо в стомаха, където се усвоява и абсорбира в кръвта. След това благодарение на нея преминава през целия организъм. Накрая успява да ви накара да се чувствате по-добре, защото, когато клетките ви са ранени или „повредени“ по друг начин те отделят химикали, наречени с общото наименования „простагландин“. Нервните окончания в тялото, които общо взето отговарят за всички наши усещания, са много чувствителни към тези химикали. Така че когато клетката „извика“ за помощ с тези химикали, вашите нервни окончания ги усещат и предават посланието през нервната система към мозъка. Той от своя страна разбира къде и какъв е проблемът и започва да го лекува. Ако през това време сте глътнали и някое лекарство той казва на полезните вещества от него къде е голямата „борба“.

Но не затова спира да ви боли! Спира да ви боли просто защото болкоуспокояващите вещества не позволяват на увредените клетки да освободят простагландин. Когато клетките спират да освобождават простагландин, нервната система спира да изпраща съобщения до мозъка. Когато мозъкът престане да получава съобщения за болка, спирате да усещате болка. Това е всичко... И все пак болката невинаги е лоша. Тя е начинът на тялото да ви предупреди, че нещо не е наред, за да можете да вземете мерки!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град