История

Начало | История | Историческа личност ли е бил крал Артур, или е измислен?

Историческа личност ли е бил крал Артур, или е измислен?

Мирела Любенова | 2017-01-30

Историческа личност ли е бил крал Артур, или е измислен?

Много, много отдавна в замък, намиращ се далече, далече от нас се родило бебе, чийто баща бил знаменитият крал Утер Пендрагон – крал на Великобритания. Тогава един мъдър магьосник, който се наричал Мерлин, посъветвал краля да не разкрива за появяването на бял свят на това дете и да се погрижи никой да не научава, че е наследник на трона. В това далечно време много мъже искали да станат крале и били готови да посегнат дори и на малкото бебе. Разбира се кралят послушал мъдрия магьосник и скрил детето от погледа на всички. Години по-късно за нещастие Пендрагон умрял и точно както магьосникът се опасявал настанала ожесточена битка за трона на Англия. За да уреди въпроса Мерлин направил следното: забил меч в голям камък и направил такава магия, че само истинския наследник на трона да може да извади меча. От този ден нататък десетки благородници и обикновени хора опитвали силите си, но никой не успявал. Докато един ден едно момче, което смятали за просто селянче, успяло да извади меча и да докаже, че е законният наследник на трона. Сещате ли се кое е това момче? Крал Артур естествено!

Историята ви звучи познато, нали? Така и трябва. Всички знаят историята за крал Артур и меча в камъка. Тя присъства в много легенди и митове и е любима на деца и възрастни в продължение на много, много години. Историята се намира в много приказки, романи, че дори и филми и комикси. Сигурно сте чували и за други знаменити герои от тази история, като дома на Артур (Камелот), съпругата му (кралица Гуиневир), меча (Ескалибур), верния приятел (сър Ланселот), неговите рицари (рицарите на Кръглата маса), както и приключението им (търсенето на свещения Граал). Крал Артур е известен и с много битки, както и спасяването на Англия от саксонците.

Но истински ли са тези истории? Всеки знае, че във всяка легенда има и доза истина, дали наистина е имало такъв знаменит човек като крал Артур или той наистина е просто една измислица? Въпреки популярността на тези истории и многото историци, които са проучвали и изучавали и в най-малкия детайл крал Артур и легендите, които го заобикалят, все още няма консенсус за това дали той е истински човек, или измислен герой. Някои от тях смятат, че Артур е просто една прекрасна художествена измислица, защото проучвайки всички битки в които се смята, че той е участвал, са доказали, че няма как един човек да живее толкова дълго и да може да се бие толкова време без нито една загуба.

Други пък твърдят, че макар и около него да няма магия и меч в камък, Артур е бил истински човек. Те полагат тази своя теория и вяра върху текстовете на Нениус, който още през 12-ти век включва знаменития крал в книгата си „Историята на кралете на Англия“, която се смята за исторически вярна. Други пък твърдят, че в действителност крал Артур е митична фигура базирана на много реални благородници живели по онова време.

Каква е истината чакаме учените да решат, а ние през това време ще си прочетем отново книгата „Крал Артур и рицарите от кръглата маса – препоръчваме и вие да го направите, независимо дали е истина или не, това е една страхотна история, която няма да ви остави да скучаете дори и за миг!

Снимки: pixabay.com

Вижте още:
Животът на един рицар: нещата, които не знаем



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град