История

Начало | История | В дебрите на историята: какво е да си палеонтолог

В дебрите на историята: какво е да си палеонтолог

Аз детето | 2017-05-25

В дебрите на историята: какво е да си палеонтолог

Очароват ли ви факти и истории за динозаври? Ние тук в Az-deteto.bg ги обожаваме. Често си представяме какво би било да живееш сред тези интересни, прекрасни и огромни създания. Какъв би бил животът ни ако над нас вместо ята самолети, летяха огромни птеродактили. Колко ли готино би било да използваме тях за превоз или пък да си имаме за домашни любимци огромни динозаври. Можете ли да си представите как например си играете навън, докато огромен трицератопс си похапва зеленина от близкото дърво. А как си мислите, че са изглеждали динозаврите или пък как са звучали гласовете им? Колко точно големи са били или защо наистина са изчезнали? Ако подобни въпроси са ви развълнували дори малко, може да се насочите към палеонтологията.

Палеонтолозите са учени, които изучават историята на живота на Земята. По-специално, палеонтолозите често се съсредоточават върху организми, които са живели много отдавна. Макар че изучават кости, вкаменелости и фосили на много животни, тяхната работа най-често е свързана именно с динозаврите. Точно благодарение на палеонтолозите ние знаем за тях това, което знаем. Макар че не за всеки звучи привлекателно да копаеш дупки по цял ден и да се ровиш в прахта в търсене на някакви кости, за тези, които наистина обичат да си задават въпроси за миналото или бъдещето и се интересуват от наука – това е най-добрата професия.

Повечето палеонтолози изследват всички видове форми на живот, включително растения и дори едноклетъчни организми. Голяма част от тях работят върху намирането на вкаменелости от тези различни форми на живот. Кариерата на палеонтолога включва работа на място, като копаене на вкаменелости, както и изследвания, лабораторни експерименти и писане на констатации. Освен всичко това палеонтолозите пътуват и по целия свят, защото често им се налага да посещават различни страни, за да изучат това или онова изкопаемо. Това вече е яко, нали? Всъщност може би ще намерите палеонтолози навсякъде, където може да се намерят вкаменени останки. Палеонтолозите работят усилено, за да намерят вкаменелости и да ги извлекат. След това те обикновено ги връщат в лаборатория, за да ги почистват, изучат и запазват. Тази последна стъпка е особено необходима и важна, защото тези хора невинаги знаят какво са открили, докато не вземат пробите си в лабораторията. Това, което смятат за нов вид, може да е част от вкаменелост, която вече е била идентифицирана. Разбира се, най-вълнуващите открития са онези вкаменелости от видове, които никой не е виждал досега. Когато палеонтолозите открият вкаменелости от нови видове, те трябва да направят научни изследвания, за да направят предположения за това, как изглежда растението или животното.

Много от образите на динозаврите идват от палеонтолози, които са направили предположения за това, как трябва да са изглеждали някои динозаври. Понякога тези образи се променят с течение на времето, тъй като палеонтолозите откриват повече екземпляри. Например, намирането на повече кости от даден динозавър може да промени мнението на учените за това как е изглеждал той!

Харесвате динозаври? То тогава вижте още:
Най-смешно изглеждащите динозаври в света
Трицератопс, тиранозавър, стегозавър – откъде динозаврите са получили тези сложни имена?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град