сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Дори е в моята стая!

Дори е в моята стая!

Мирела Любенова | 2017-01-11

Дори е в моята стая!

Има ли тук фенове на синята забраванка Дори? Въобще нужно ли е да ви задаваме подобен въпрос – знаем, че всички харесваме Дори. Тя е позната на всички малки и големи по света, а кой не е чувал нейната песничка-девиз „Просто плувай!“. Всички знаем, че Дори е най-щурата, забравяща и оптимистична риба, която може да се срещне където и да е по света и че няма втора като нея. Просто запомнете, че за Дори чашата е винаги наполовина пълна, а не наполовина празна, това е нещо, което всички ние трябва да си спомняме. Тя има златно сърце, много е приказлива, игрива и макар често всички около нея да губят търпение, я обичат. Разбира се, тук не завземаме вашето внимание, за да ви четем поучения, а за да направим нещо много интересно. Искате ли ей сега, точно в този момент да поканите Дори във вашата стая и то така, че тя да остане при вас дълго време и да ви напомня всеки ден колко хубав е светът? Тогава си направете своя лична Дори с тази интересна творческа задача.

За целта ще са ви необходими:

  • 2 хартиени чинии
  • прозрачен плътен найлон – обикновено ги използваме, за да завиваме разни храни в него, но ако нямате такъв вкъщи просто можете да си запазите някой от купен сандвич или пликче от ядки или бисквити
  • лепило
  • темперни бои
  • четка
  • вода
  • шепа пясък или сол
  • лепило
  • ножица

Как се изработва:

Изработката е малко по-трудничка и отнема време, но пък след това тази Дори е почти като истинска. Ако сте под 8 години може би ще ви се наложи да поискате и малко помощ от по-голям, но в това няма нищо лошо. Даже сме сигурни, че толкова ще му хареса, че ще иска да си направите и други такива картини.

Първото, което трябва да направите е да намокрите четката с вода. За тази цел направо ви препоръчваме да си сипете малко вода в бурканче или чашка. След това направо от тубичката да изстискате синя темперна боя върху едната чиния, която забравихме да кажем, трябва да е бяла, иначе няма да се получи така хубаво и цялата да я оцветите в синьо. След това я оставете да изсъхне, а за да се получи илюзията, че вашата рибка се намира в океана, сложете и малко светлосини петна боя и леко очертайте бели вълнообразни линии тук-там по фона. След това отново оставете да изсъхне, а вие се заемете с другата част.

Вземете следващата чиния и изрежете голяма дупка в нея. Общо взето трябва да изрежете цялото дъно и да оставите само страничните краища. След това да ги намажете хубаво с лепило и на мястото на изрязаната част да залепите от найлона. Трябва да получите това:

Хубаво е да запомните, че за да се залепи найлонът е добре да го натиснете хубаво и да се постараете да е опънат на празното място. Ето за тук може би ще ви трябва малко помощ, просто някой, който да го държи да не мърда. Дори и на нас ни трябваше!

Оставете така чинията да изсъхне и се върнете на първата. Нарисувайте Дори, няма да ви казваме как, сигурни сме, че много добре знаете. Нарисувайте и водорасли и някоя мидичка. Нали знаете, че Дори много обича мидичките още от малка. След това за по-ефектно, стига да ви се намира, вместо да рисувате пясък на дъното, можете просто да го залепите. За целта най-долу на вашата картина сложете слой лепило и след това отгоре посипете с пясък или пък сол. Ефектът е същият. За по-интересно можете да нарисувате рибката Дори на отделен лист и след това да я изрежете и да я залепите, а водораслите да направите от зелена коледна гирлянда. Всичко зависи от вас, ние ви даваме само идеята, но решихме, че рисуването е най-лесно. Накрая идва и финалната част от изработката. Нанесете плътен слой лепило върху края на чинията и след това отгоре залепете другата с найлона. Така освен че ще защитите рисунката си да издържи по-дълго, ще се създаде и ефект за море или аквариум и ще изглежда като жива.

Накрая оставете цялото произведение да изсъхне за около половин час и готово. Можете да го закачите някъде в стаята си и всеки път, когато го погледнете да си припомняте, че колкото и да е лошо положението, винаги просто трябва „да плувате!“. Дори непременно ще озари стаята ви, както само тя си може!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град