География

Начало | География | Добре дошли в страната на пастата съхранила забележителностите от древен Рим, добре дошли в Италия!

Добре дошли в страната на пастата съхранила забележителностите от древен Рим, добре дошли в Италия!

Аз детето | 2018-07-27

Добре дошли в страната на пастата съхранила забележителностите от древен Рим, добре дошли в Италия!

Лесно ще познаете Италия на картата – всеки знае, че тя има форма на ботуш! Освен това обаче тази страна притежава всичко: художници, поети, вкусна храна, пищни пейзажи, три-хиляди години история, богата култура и невероятни исторически забележителности. Италия е полуостров, разположена е на юг от Алпите, на Апенинския полуостров. Включва двата най-големи острова в Средиземно море – Сицилия и Сардиния, и много по-малки в Тиренско и Адриатическо море. Морето заобикаля Италия, а планините пресичат вътрешността, разделяйки страната на региони. Алпите са разположени в горната (северната) част на държавата и са обградени от дълги тънки ледени езера. От западния край на Алпите, Апенините се простират на юг по целия полуостров. Западно от Апенините има много залесени хълмове, които са дом на доста от историческите градове на Италия, включително Рим. На юг има горещи, сухи брегове и плодородни равнини, където се отглеждат маслини, бадеми и смокини.

Култура и общество

От възхода на Римската империя италианското изкуство, архитектура и култура са имали влияние по целия свят. Известни италиански художници включват Леонардо да Винчи и Микеланджело. Италия също е сърцето на Католическата църква, която се управлява от Ватикана, град-държава, заобиколена от Рим. Семейството е в центъра на италианското общество. Младите хора често живеят при родителите си, докато не са навършили 30 години, дори ако имат работа. Когато родителите се пенсионират, често отиват да живеят със своите деца.

Политика

В Италия политиката често е вълнуваща и шумна. Тълпи се събират по улиците, за да протестират срещу правителствените политики или да покажат подкрепа за своята партия. След Втората световна война Италия се радва на икономически възход. Промишлеността нараснала и до средата на 60-те години на миналия век Италия се превърна в една от водещите световни икономики. Основният ѝ износ е облекло, обувки, храна и вино.

Вижте и още няколко от най-впечатляващите италиански забележителности!

Плажовете

Безбройните плажове, белите пясъци, тюркоазената кристално чиста вода и средиземноморският климат правят Италия идеалното място за почивка.

Италианската храна

Италианската кухня е изключително вкусна. Тя е не само една от най-известните в света, но и най-обичаната. Освен традиционните пица, паста, лазаня и спагети, средиземноморската храна е също на почит. Разнообразието от вкусове, което тази красива страна предлага, не е за изпускане.

Рим

Вечният град е задължителна спирка в Италия. Рим впечатлява с невероятната си архитектура, безбройните паметници и статуи, изкуството, красивите алеи, приятните хора, красивият фонтан Ди Треви, Колизеумът, Ватиканът и стотиците музеи. Всеки ъгъл, всяка сграда, всичко в този град е история.

От плажове до ски и вулкани

Италия си има от всичко по много – отлични ски курорти, чисти плажове, вулкани за изкачване, исторически градчета за откриване, винарски региони за дегустиране. Истината е, че цял живот няма да ви стигне да видите всичко.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град