География

Начало | География | Замъци, планини, исторически градове – това е Словения!

Замъци, планини, исторически градове – това е Словения!

Аз детето | 2018-09-21

Замъци, планини, исторически градове – това е Словения!

Ако можехте да отидете навсякъде по света, кое място бихте избрали? Имате ли списък от места, които искате да посетите през живота си? За някои хора няма нищо по-хубаво от посещение на морския бряг за известно време за плаж. Други могат да предпочетат туризъм или катерене в покрити със сняг планини. Екстремни авантюристи може да изберат да се отправят под земята, за да изследват пещерите. Ами ако можете да направите всичко това в една грандиозна, живописна страна? Ако това звучи като място, което искате да посетите, добре дошли в Словения!

Сгушена в Централна Европа, Словения е част от Югославия през по-голямата част от 20-ти век. След като Югославия се разпаднала през 1991 г., Словения приела многопартийна демократична политическа система, за да се приравни политически и икономически към Западна Европа. Словения се присъедини към Европейския съюз през 2004 г. и става член на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО). Съседите на Словения включват Австрия на север, Унгария на североизток, Хърватия на юг, югоизток и изток, и Италия на запад.

Въпреки че е малка страна, Словения се гордее с един от най-разнообразните географски терени в Европа. Разполагайки с части от европейските Алпи и Динарските Алпи, по-голямата част от Словения е издигната. Между алпийските върхове ще намерите красиви долини и карстови плата, пълни с пещери и подземни реки. Докато се отдалечавате от планините, ще откриете залесени низини, пълни с реки и езера. Словения дори има крайбрежие по Адриатическо море за тези, които искат да опитат средиземноморска култура.

С цялата тази природна красота не е изненада, че Словения е популярна туристическа дестинация, особено за тези, които търсят приключение навън. Възможностите за отдих изобилстват. Ако искате да карате ски, да се изкачвате по планини, да плувате, да се разхождате, да карате велосипед, да плувате с лодка, да ловите риба, да опитате рафтинг, да ловувате или да изследвате пещери – тази държава е точно за вас! Някои от най-популярните дестинации в Словения включват пещерите в Шкочиан, Национален парк Триглав, езерото Блед, горещи извори и минерални води в Алпите и по Адриатическо море и средновековен замък „Любляна“. Словения е известна с красивите си замъци. Много от тях са реновирани като музеи и дори хотели, така че дори можете да се почувствате за малко като кралски особи и да спите в дворец. Всеки от замъците в Словения е уникален по свой начин. Например замъкът Блед предлага прекрасна гледка към езерото Блед, а разположеният в средата на 400-метрова скала, Предяма дава възможност на туристите да изследват близките подземни пещери.

С около 12 000 жители, Шкофя Лока е средновековен град-мечта за всеки запален по историята. Той е родното място на най-старата пиеса на словенски език, написана през 1715 г. от капуцина отец Ромуалд. Една от най-популярните туристически атракции на града е капуцинският манастир, построен между 1707 и 1713 г., чиято библиотека се гордее с около 30 000 книги.

Снимки: ReutersКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град