География

Начало | География | Като кралски особи – да се разходим из най-интересните замъци в Европа

Като кралски особи – да се разходим из най-интересните замъци в Европа

Аз детето | 2018-10-17

Като кралски особи – да се разходим из най-интересните замъци в Европа

Поне веднъж в живота си всяко дете, всеки възрастен, всеки човек си е представял как носи блестяща рокля и лъскава тиара или голяма златна корона и с гордост се е окичил с пухкава кралска пелерина с герба на своя род. Или пък е стоял в голяма кула и е чакал най-красивия принц на света да го освободи или пък е бил просто този принц, който смело се е сражавал с огнедишащи дракони и страшни вещици. Вдъхновени от множеството приказки и вълшебни филми сме си представяли това хиляди пъти. Огромни замъци пълни с красота, слуги и ние сме най-големите благородници на света. За съжаление обаче подобни неща не съществуват... Да, ама не! Вярно, дракони и вещици по всяка вероятност няма, но пък красивите замъци са си съвсем реални. Те са вдъхновители на не една и две истории и много от приказните филми са снимани именно там. И докато все още не сме открили капката кралска кръв, която притежаваме от някой далечен роднина, можем още сега да се разходим из тези красиви замъци и да помечтаем. Хайде, идвайте с нас!

Нойшванщайн, Германия

Замъкът Ноишванщайн в Германия може и да не е бил използван от рицари и да е едва на 120 години. Може и да е просто фантазия на луд владетел, но си остава най-известният в Германия и един от най-красивите в Европа. При това е вдъхновител на много от филмите на Дисни. И въпреки че не е средновековен, какъвто очакваме да бъде един замък, привлича хиляди хора от всички краища на света. Замъкът е върховната мечта на крал Лудвиг II. Той е построен между 1869 и 1886 г. И всичко в него изглежда наистина магическо. Голяма доза за това усещане предава и високият алпийски хълм на който е построен Нойшванщайн. Нойшванщайн е един от трите замъка, създадени от Лудвиг, и неговата най-амбициозна и театрална проява на разточителство. Разположен върху усамотена скална тераса сред спиращ дъха пейзаж, той е замъкът с кулички, който е прототип на замъка в Спящата красавица и по-късно в Дисниленд.

Бран, Румъния

Замъкът Бран е музей-крепост, където се ражда известната история за граф Дракула – вампира. Изграждането на двете отбранителни кули е завършено през 1622-1625 г. При своите военни походи Влад ІІІ Дракула неколкократно преминава през прохода, свързващ столицата му Търговище с Брашов, но няма доказателства да е превземал крепостта. Днес замъкът Бран е музей, отворен за посетители, които могат да разгледат предмети на изкуството и мебели, събрани от румънската кралица Мария. В подножието на хълма, върху който е изграден замъкът, има малък музеен комплекс, представящ традиционния румънски селски бит и къщи.

Шамбор, Франция

Замъкът Шамбор е огромен архитектурен комплекс. В него има над 400 стаи и над 70 стълбища, свързващи етажите в различните части на сградата. Над покрива се издигат 365 комина, а невероятната, просторна тераса в италиански стил, няма подобие в цяла Франция. Пребиваването на тази тераса представлява голям интерес за посетителите и по-скоро е странно изживяване. Обкръжен от стотици полуколони, арабески, конзоли и комини, посетителят има чувството, че се е озовал в каменна гора и може би за това почти всеки бърза да достигне перилата на терасата и да си върне реалната представа за света, виждайки златистите гори наоколо. Тук в Шамбор Франсоа I имал намерение да приеме своя съперник испанския крал Карл V, затова амбициозно и с внимание следял строежа на великолепната сграда.

Пена, Португалия

Националният дворец Пена е едно от седемте чудеса на Португалия. Този невероятен замък се смята за най-старият дворец на европейския романтизъм и с право може да се каже, че няма негов еквивалент никъде другаде по света. Особено впечатляващ е стилът на двореца, който е смесица между готика, романтизъм и манюелин. Със своя средновековен лукс, кралски покои, невероятни картини и порцеланови съдове той е емблема на португалското архитектурно изкуство от времето на Романтизма. Оттук гледката към океана е наистина невероятна. Целият дворец е заобиколен от буйна растителност, зелени красиви паркове, бръшлянови листа, полепнали по сградите и живописни портокалови дръвчета. Замъкът Пена е включен в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Бойницки, Словакия

Бойницкият замък е най-посещаваният замък в Словакия. Построен като дървена крепост през 12-ти век, замъкът се е променял много пъти, но в края на 1800 г. е успял да докосне най-големия частен собственик – граф Янос Ференц Палфи, който се възхищава на величествените замъци по долината на река Лоара. За съжаление той умира преди ремонтите да са завършени, но неговата колекция от картини и други съкровища са изложени вътре. Нощните обиколки на свещи са особено популярни в замъка, както и ежегодният Международен фестивал на призраците и духовете, който се провежда в края на април.

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град