История

Начало | История | Десет от най-забележителните факти за Колизеума

Десет от най-забележителните факти за Колизеума

Аз детето | 2016-09-12

Десет от най-забележителните факти за Колизеума

Спортувате ли? А харесва ли ви да гледате различни спортове? Може би с вълнение заедно с татко или дядо следите изкъсо представянето на любимия ви спортист или отбор и се радвате заедно с тях на победите и сте леко тъжни и ядосани от загубите им? Е, същото са правили и древните римляни. Почти нищо не се е променило оттогава, освен може би облеклото на спортистите и правилата, които са станали малко по-меки. Все пак ви предлагаме заедно с нас да се разходим назад във времето и да посетим една от най-известните исторически спортни арени – Колизеума. Нека игрите да започнат!

1) Колизеумът е построен между 72 и 80 година преди Христа под ръководството на император Веспасиан, в самия център на Древен Рим.

2) Построен от камък и бетон, този великолепен паметник на древната култура и история е построен ръчно със силата на десетки хиляди роби.

3) Колизеумът е най-големият амфитеатър (което означава буквално „театър в кръг“) в целия свят! Кръгъл, той е 189 метра дълъг, 156 метра широк и 50 метра висок. Тази древна спортна арена може да побере около две футболни игрища в себе си.

4) Този брилянтен паметник на културата е имал 80 входа и можел да побере около 50 000 зрители, които идвали, за да гледат различни спортни събития и игри. Тези събития включвали гладиаторски битки, битки с диви животни и, вярвате или не, корабни военноморски битки!

5) Безплатно за всички! По-важните и големи събития в Колизеума са заплащани от самите императори на Рим. Не е имало билети за публиката, а понякога дори е раздавана безплатна храна, отново платена от императора. Властниците правили това, за да получат повече популярност и подкрепа от хората.

6) Понякога зрелищата на арената са били направо брутални: случвало се е около 10 000 животни да бъдат убивани само за един ден.

7) Първите игри организирани в Колизеума са при император Тит (син на Веспасиан) и продължили повече от 100 дни! Това било така в чест на Веспасиан, който ръководел строежа на огромната арена цял живот и така и не успял да види делото си изцяло завършено.

8) За да защитят от дъжда и най-вече от парещото слънце зрителите, над Колизеума разпъвали велариум – тента, която можела да бъде пускана и прибирана. Умно, нали?

9) Под Колизеума се намирали многобройни стаи и подземни тунели. Тук е било мястото, където са държали животните и гладиаторите, които чакали да срещнат съдбата си горе на арената. Но имало само 5 човека, които знаели как се излиза от тези тунели и били специално обучени, за да извеждат на арената чакащите за битка. Ако някой решил да тръгне сам, никога не бил виждан повече.

10) Въпреки че две трети от Колизеума са вече унищожени безвъзвратно – най-вече в резултат от земетресения и пожари, той не е загубил и най-малка част от славата си. Днес е един от най-популярните туристически обекти, който привлича хиляди хора всяка година!

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град