История

Начало | История | Невероятната история на пицата

Невероятната история на пицата

Аз детето | 2016-01-14

Невероятната история на пицата

Ако сега ви помолим да ни запознаете с човек, който не е ял пица през живота си, вероятно ще бъдете силно затруднени да ни намерите такъв, който поне веднъж не се е насладил на парче пица. Все пак в момента тя е една от най-популярните храни навсякъде по света. Наред с традиционните за всяка държава ястия, хората не пропускат от време на време да си хапват и пица. Знаете ли обаче, че пицата съвсем не е измислена в нашия съвременен свят. Тя съществува повече от хиляда години!

Неаполитанският специалитет с кръгла форма, покорил целия свят и достигнал до небцето на всеки почитател на вкусната храна, става популярно ястие през XVIII век. Първата пицария, която поставя основите на всички следващи пицарии, се казва „Antica Pizzeria Port` Alba“ и е открита в италианския град Неапол през 1830 година. Заведението налага стила, включващ задължителните за всяка пицария пещ, дълга маса, върху която да се разстила тестото и витрина, благодарение на която посетителите могат да видят отдалеч не само пиците, но и продуктите, които се използват за приготвянето им.

Римляните имат богат принос за откриването и популяризирането на пицата. Някога те консумирали кръгъл хляб, обогатен с билки и зелени подправки, наречен „плацента“. Именно благодарение на него идва и името на любимото на много по света ястие – от латинската дума „пицеа“, с която обозначавали препечения и почернял в пещите кръгъл хляб. През Средновековието с думата „пица“ се наричали всички разновидности на този кръгъл хляб, независимо от продуктите, които се добавяли в него. Всъщност можем да кажем, че пицата идва от много места, подобен кръгъл хляб гарниран с подправки се консумирал по същото време и в Индия, както и Средиземноморието.

При разкопките на древния град Помпей, разрушен при изригването на вулкана Везувий на 24 август 79 г., са намерени плоски питки, които по това време били разпространени и в намиращата се наблизо гръцка колония Неополис (по-късно Неапол). Също така били открити и магазини с оборудване, напомнящо съвременните пицарии. В Музео Национале в Неапол е изложена статуя от Помпей, наречена Пицайоло. Пицата окончателно добива известната днес форма в предренесансов Неапол. Бедните селяни с помощта на малък брой съставки (пшенично брашно, зехтин, свинска мас и зелени подправки) си приготвяли хлебна кора, гарнирана със сирене.

От средата на XVIII в. пицата вече се приготвяла с домати. На италианците им трябвали 200 години, за да свикнат с този зеленчук. Докараните в началото на XVI в. от Южна Америка домати се смятали за отровни и се отглеждали само с декоративни цели. Наричат ги златни ябълчици заради малките им размери и характерния жълт цвят (червеният култивиран домат се появява по-късно). Бедните са тези, които започнали да добавят домати към хляба си, тъй като до този момент се считало, че пицата е храната на бедните. В края на XVIII век неаполитанците имали няколко утвърдени рецепти за пица с чесън (пресен или печен) и зехтин, с малките рибки чичинели, с аншоа и специалното сирене моцарела, което се появява в Италия по това време (самата моцарела е създадена от индусите през VII век, като оригиналът е от биволско мляко).

От тогава до днес пицата продължава да бъде популярна храна не само в Италия, но и по света. Тя е въведена в САЩ в края на 19-ти век от италиански емигранти, а малко по-късно вече е станала популярна и у нас. В днешно време можете да намерите да се продава пица буквално на всеки ъгъл с много разнообразни вкусове за всеки. Разбира се, за да е вкусна пицата има и една тайна. Най-важното за приготвянето на една истински вкусна пица е нейното тесто. Майсторите, които го приготвят, се наричат „пицайоли“ и са специалисти в това да направят тестото на ръка, без да използват никакви кухненски прибори, дори точилка. Те замесват тестото, използвайки единствено задължителните четири съставки – брашно, вода, сол и мая. След това пицайолите хвърлят тестото във въздуха и го завъртат над ръцете си, постигайки впечатляващ баланс. Така тестото става абсолютно равномерно, а разпределянето на продуктите върху него е въпрос на вкус и предпочитания.

Голямата популярност и неоспоримите факти, доказани след проучвания, че пицата е любимо ястие на децата между 6 и 14 години в не една и две страни, кара италианския министър на земеделието през 2001 година да предложи на ЮНЕСКО това ястие да се обяви за нематериално културно наследство на човечеството. Да, на човечеството! Защото пицата е ястие, покорило цял свят. Както можете да видите, произходът на пицата е неразривно свързан с историята на древния свят и Италия. Помислете за това – откъде идва вашата любима храна и до каква степен е свързана с историята на определена държава. Виждате ли, историята никак не е скучна, а интересна и вкусна!

А коя е любимата ви храна? Знаете ли нещо за нейната история? Кой е любимият ви вид пица? Ще се радваме да споделите с нас в коментарите!

Вижте още:
Свежа зеленчукова пица
Малки и вкусни пица охлювчета



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град