сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Десет лесни и чудесни начина за боядисване на яйца

Десет лесни и чудесни начина за боядисване на яйца

Аз детето | 2015-03-19

Десет лесни и чудесни начина за боядисване на яйца

Може и да ви се струва малко рано за яйца, боядисване и такива теми, защото все пак Великден е чааак на 12-ти април, но ние толкова го обичаме, че вече нямаме търпение. Затова ето няколко идеи от нас:


1. На петна
Това е много лесен и ефектен начин за боядисване на яйца. Трябват ви само парченце домакинска гъба, с която като с тампон да нанесете акрилна боя по повърхността на яйцето.
При тази техника може да се използват акрилни бои в различни цветове. Нанасяйте ги с гъбата последователно върху повърхността на небоядисаните твърдо сварени яйца.
Друг вариант е да боядисате яйцата предварително с обикновени бои за яйца, след което да направите ефектни петна само с един цвят, например с бяло, както е показано на снимката.
 

2. Олио в боята или мраморни яйца
В съдовете с боя сложете малко олио да стои на капки по повърхността. Когато потопите яйцето в разтвора, там където са полепнали капчици олио, боята не хваща. Интересни стават както едноцветните, така и многоцветните бои – за тях потапяте яйцето последователно в различни цветове и се получават различни на цвят „капки“. Разбира се, трябва да започнете от светъл към тъмен цвят и да внимавате цветовете да си пасват.
Друг вариант е при тази техника за боядисване е да прибавите към боята по 1 суп. лъж. олио и 1 суп. лъж. оцет къв всеки цвят от боята.
Потопете яйцето в първия цвят и оставете да поеме боята. После го извадете и ще видите, че не е плътно боядисано. Подсушете със салфетка или домакинска хартия. След това потопете яйцето в следващия цвят. Можете да повтаряте процедурата докато постигнете желания резултат.
Накрая се получават много красиви мраморни яйца за Великден.
 

3. Дантела
Увийте яйцата с дантела и ги потопете в боята. Можете просто и да залепите дантелата отвън.
 

4. С желатин
Свареното яйце се потапя за 3 минути в разтворен на водна баня желатин. След като се извади от желатина, яйцето се рисува на ръка с клечка за уши. Трябва много да внимавате да не ги изтървете, тъй като стават хлъзгави. Хубаво е боята да е разтворена в малко вода. Цветовете се разливат и се получават ярки и красиви яйца. Помнете, че желатинът съхне бавно! След като изсъхне го гланцирате с памуче с малко олио.
 

5. В оцветен памук
Вземете парче памук, достатъчно голямо, за да обвие цялото яйце. Поставете го в ъгълчето на найлонов плик, за да не се изцапате и за да ви е по-лесно. Напоете памука на петна с различни цветове, поставете яйцето в него и го омотайте отвсякъде. Увийте памука в найлоновия плик и оставете така пристегнато за няколко минути докато боята хване.
Стават красиви и интересни шарени яйца. Вариант на тази техника е да покриете яйцето с парченца памук, напоени в различни цветове, вместо в едно по-голямо парче.
 

6. Люспи от лук
В зависимост от количеството лукови люспи и времето на варене цветът на яйцата варира от пясъчно до тъмно кафяво. Преди да пуснете яйцата в отварата, луковите обвивки трябва се варят около половин час. Между другото, ако преди да сложите яйцата да се варят ги завиете в люспите, по тях остава интересен мраморен рисунък.
 

7.  Листа
Можете да използвате листата на пресни подправки като шаблон. Сложете на още топлите яйца листенца от магданоз, например, внимателно завийте всяко яйце в парче стар чорапогащник и завържете така, че листенцето да е плътно прилепнало към черупката. След това пуснете яйцата в боята. Когато ги изкарате и развиете, върху тях ще са останали красиви светли отпечатъци от листата.
 

8. На раета
Боядисайте яйцето от едната страна, след което добавете още вода към цвета, така че да стане по-блед. Повторете тези стъпки докато получите желания резултат.
 

9. Тиксо
Залепете тънка лента от тиксо върху яйцето, след което го потопете в боята. Сменяйте позицията на лентата при всеки нов цвят и слой боя.
 

10. Увийте яйцата с разноцветни конци
 Коментари
1 коментар

Симона Тодорова, 10 г.,

Публикувано на 22.03.2015

Много интересно!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град