зоокът

Начало | зоокът | Далеч от морето, а пък е пълно с чайки!

Далеч от морето, а пък е пълно с чайки!

Аз детето | 2019-07-17

Далеч от морето, а пък е пълно с чайки!

Будите се от крясък на птица! Странен крясък, но и леко познат, който ви напомня за дълги слънчеви дни, много пясък и солена вода. Да не би да сте се телепортирали на морето или пък да сте забравили, че сте на почивка. Но пък кой може да забрави, че е на почивка... Ставате от леглото и пред вас вместо безкрайна синя вода, която се слива с хоризонта има блокове, улици и коли... Какво се случва тук? Нищо особено – вие сте в родния си град, или пък в Пловдив и София и да, наистина сте чули крясък на чайка. Защото може и да не сте забелязали, но макар и далече от морето – все повече чайки живеят и в големите градове.

Жълтокраките чайки, както е официалното название на тези птици, все по-често се заселват в големите градове и остават там, защото им харесва. Но как може да им харесва след като няма море, ще се зачудите вие. Има много прост отговор на този въпрос – причината за това са многото отпадъци, които оставяме след себе си.

Жълтокраките чайки са всеядни и макар да предпочитат рибата, не отказват и всичко останало, което дори малко прилича на храна. Така че всички открити сметища в големите градове привличат и тези птици и ги карат да остават там. Част от столичаните вече са забелязали пернатите обитатели. В центъра на София – в района на президентството и бившия партиен дом гларуси живеят от години. Вече се настаняват и по кварталите. Появата на гларуси не бива да тревожи никого. Те едва ли ще повлияят на останалите пернати видове, а на хората не могат да нанесат вреди. Освен да им откраднат храната.

Преди много години у нас гларусът е бил разпространен само в района на Черно море. Но той е доста агресивен в завземането на нови територии. Така постепенно видът започва да се разпространява и във вътрешността на страната по поречията на по-големите реки и техните притоци. Експанзията започва от морето по течението на Дунав и след Силистра, Русе, Свищов и Никопол, стигат до Плевен и Видин, а след това и надолу към югозападните и южните райони на страната. Гладна чайка може да отмъкне парчето пица от ръцете на някого или суджука от терасата. Да не говорим за забравени по маси, пейки или хвърлени край кошчетата банички, някакви закуски. Това са едри и агресивни птици – има случаи, в които привечер дебнат и плъхове. Така че дори плъховете не са защитени от тяхната агресия. Чайките са летящите бездомни кучета на големия град. Така, че наличието на храна и удобни места за гнездене са „критериите“ им за заселване. Те са птици, които могат да прелитат до 250-300 километра, когато търсят храна.

Жълтокраките чайки започват своето настаняване във вътрешността на страната още преди години. Ако продължим обаче да правим боклук, те ще продължат да прииждат.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град