любопитно

Начало | любопитно | Биг Бен – един от символите на Лондон

Биг Бен – един от символите на Лондон

Аз детето | 2017-08-24

Биг Бен – един от символите на Лондон

Биг Бен е един от най-известните символи на Великобритания. Часовниковата кула се намира в Лондон и е част от архитектурния комплекс на Уестминстърския дворец. „Биг Бен“ е името на най-голямата камбана, свързана с часовников механизъм. Кулата е висока 96,3 м, а камбаната тежи 13 тона. Кулата е построена през 1858 година. В основата на всеки от четирите циферблата има надпис на латински, който гласи „Боже, пази нашата кралица Виктория I“. Часовниковата кула е един от символите на Лондон и всяка година се стичат милиони туристи от цял свят, за да видят готическия архитектурен шедьовър.

През 2012 г. кулата е преименувана на „Кулата на Елизабет“, по случай 60-годишния юбилей на управлението на кралица Елизабет II. Преди няколко дни величественият часовник замлъкна за цели четири години поради основен ремонт. Ние обаче искаме да ви споделим някои интересни факти за него, за да не забравим тази невероятно красива и интересна часовникова кула!

Името

Съществуват две теории за произхода на наименованието Биг Бен. Според едната то е вдъхновено от инженера Бенджамин Хол, чието име е изписано върху камбаната. Втората гласи, че часовникът е кръстен в чест на Бен Каунт, боксьор от 19-и век в тежка категория.

Камбаните

Биг Бен тежи 13,7 тона при височина 2,2 метра и диаметър 2,7 метра. Камбаната звъни на всеки час в тон „ми“ със сила на звука 118 децибела. Теглото на чукчето е 200 килограма. Компания на голямата камбана правят четири по-малки, които звънят на всеки четвърт час. Всеки от четирите циферблата на часовника е с диаметър 7 метра. Римските цифри са с дължина 60 сантиметра. Големите стрелки, обозначаващи минутите, са изработени от мед и са дълги 4,2 метра. Теглото на всяка една от тях е 100 килограма. По-малките стрелки са от бронз. Те са по-къси – 2,7 метра, но са по-тежки – 300 килограма.

Кулата

Кулата е висока 96 метра и има 11 етажа. Стъпалата до камбанарията са 335, а до фенера – 399. Голямата камбана е монтирана през октомври 1858 г. Часовниковата кула е завършена през 1859 г. Часовникът започва да работи на 31 май същата година, а звукът му отеква за първи път на 11 юли.

Само британци могат да направят обиколка

Всеки може да види Биг Бен, но обиколките отвътре са необичайно ограничени и са отворени само за жители на Великобритания. Посещенията са безплатни, но всеки посетител трябва да бъде спонсориран от член на парламента или на Камарата на лордовете – добра инициатива всеки британец да се сближи с някой от националните си представители.

Можете да го навиете с едно пени

Часовниковият механизъм вътре в кулата е такъв, че външни фактори, като вятър или дъжд, не могат да повлияят на точността на часовника. В действителност след повече от 150 години само едно английско пени е достатъчно, за да свери скоростта на вътрешното махало.

Ято скорци променя времето

Само веднъж в историята Биг Бен е показвал погрешен час. Това е станало през 1949 г., когато ято скорци, кацнали на стрелката, отброяваща минутите, го забавили с четири минути и половина.

Биг Бен е истинско произведение на изкуството

Всяка от четирите страни на часовника е произведена от 312 части от опалово стъкло, това са 1248 отделни части от изключително чупливо стъкло. Колкото до почистването, циферблатите се измиват по старомодния начин с гъба и кофа на всеки пет години. Цял екип от професионалисти в почистването на часовници прекарва дни в измиването на всеки милиметър от часовника.

Снимки: pexels.com

Прочетете още интересни факти за други забележителности:
Крепост „Хисаря“ – най-голямата забележителност и пазител на град Ловеч
Мелнишките пирамиди – най-голямата гордост на най-малкия град в България
Знаете ли кои са новите седем чудеса на света?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град