новини детски

Начало | новини детски | Българче спечели първо място в Международния фотографски конкурс на „National Geographic“ за деца

Българче спечели първо място в Международния фотографски конкурс на „National Geographic“ за деца

Аз детето | 2016-01-28

Българче спечели първо място в Международния фотографски конкурс на „National Geographic“ за деца

Радостина Тодорова е само на 8 години, но вече влезе в класацията на най-добрите фотографи след като днес в централата на „National Geographic“ във Вашингтон, САЩ, беше съобщено, че тя печели първо място в категорията „Дръзки и смели“ във престижния фотографски конкурс. Радостина е грабнала сърцата на журито със снимка направена на ждрелото на река Ерма, която е кръстила: „И най-дългият тунел има край и светлина“.

Трябва да признаем, че досега и ние не знаехме много за тази река, но ето сега е моментът да ви кажем нещо за нея. Река Ерма, както и живописното ждрело се намират на около 3 км от град Трън и представляват една от атрактивните природни забележителности в тази част на страната. Ждрелото е с дължина около 100 метра и ширина в най-тясната част около 5 метра. От двете страни на реката се издигат отвесни скали с височина около 150-200 м. За любопитните туристи и природолюбителите е изградена специална екопътека, която започва от южния край на каньона. Маршрутът е с дължина 13 км и минава през дървени мостове над река Ерма, продължава през тунел, прорязан в скалата, а зад него се спуска по 35-метров дървен мост, след който започва изкачване на западната скала на ждрелото. Най-интересните и атрактивни обекти по трасето на екопътеката са двете ждрела – на река Ерма и на река Ябланишка.

Сега да се върнем и на успеха на Радостина. Тя е успяла да се пребори с още 1056 фотографии, изпратени само от други български деца, за които сме убедени, че са били доста голяма конкуренция и по нищо не са отстъпвали с красотата си. Сами можете да се убедите в това, на изложба с избрани фотографии от националния етап в България и снимките – победители в Международния конкурс, която ще се проведе от 5 февруари до 5 март в Сердика Център София.

Малко не е достигнало на Радостина да спечели и голямата награда – петдневно пътуване до Вашингтон и разглеждане на централата на компанията, която е присъдена на 13-годишната Сене Менсинк от Холандия със снимката на скакалец, надничащ изпод лист.

Сами можете да видите снимките, с които Радостина се е надпреварвала и да се уверите, че това е голям успех за България.

Първо място Носител на Голямата награда, първо място в категория „Удивителни животни“
Сене Менсинк, 13 г., Холандия
Заглавие: „Скакалец върху слънчогледово листо“

Подгласник, първо място в категория „Дръзки изследователи“
Радостина Тодорова, 8 г., България
Заглавие: „И най-дългият тунел има край и светлина“

Подгласник, първо място в категория „Невероятно, но факт“
Тадг Вердиер, 11 г., Ирландия
Заглавие: „Голям камък“

Подгласник, първо място в категория „На почивка“
Хенри Даунинг, 11 г., САЩ
Заглавие: „В небето над нас“

Снимки: nationalgeographic.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град