За учители

Начало | За учители | 10 съвета, които ще помогнат на учителите да заобичат професията си и на учениците да харесват ученето

10 съвета, които ще помогнат на учителите да заобичат професията си и на учениците да харесват ученето

Аз детето | 2019-03-13

10 съвета, които ще помогнат на учителите да заобичат професията си и на учениците да харесват ученето

Съществуват много начини благодарение на които да направим уроците си интересни за учениците. Ако обаче самите ние не обичаме работата си – това ще се усети от всяко дете и дори да сме намерили начин за най-вълнуващия и неповторим урок, ако не го преподаваме от сърце – просто няма да се получи същото. Пък и колкото и полезни начини как да превърнем урока в игра да намерим, те винаги са свързани с определени качества, които всеки преподавател трябва да притежава. Така че, за да може както на вас да ви харесва да преподавате, така и на учениците ви да слушат, ето кои 10 съвета е добре да приложите. Те идват от практиката на Анжела Майерс – член на американска независима асоциация по въпросите на образованието.

1. Изяснявайте ползата по-често

Думите, които всеки учител е чувал поне веднъж „Защо трябва да учим всичко това, от каква полза ще ни е в живота?“. Успехът на един урок зависи пряко от това дали преподавателят и учениците разбират целта от него. Всички са по-мотивирани, когато разберат връзката между това, което учат и това, което ще правят в бъдеще. И ако наистина искаме да заинтересуваме учениците е добре по-често да започваме урока с кратко обяснение за какво и къде ще послужат тези знания.

2. Преподавайте в сътрудничество

Учениците са най-ценният ресурс един за друг. Съвместната работа по проекти и казуси между тях самите ги подготвя за трудностите в живота. Те със сигурност ще се сблъскат с тях зад стените на училището, но за тези трудности не пише в учебниците. Затова учителят трябва да се погрижи. Създайте условия за съвместна дискусия между вас и децата, и ще видите, че материалът се възприема много по-добре. А накрая на часа и вие и учениците ще сте много по-удовлетворени, отколкото ако вие цял час сте говорили, а те уж са слушали, докато зяпат през прозореца или си мислят за съвсем други неща.

3. Дайте време за въображението

Струва ви се, че учениците са мързеливи, немотивирани, неизпълнителни и неуважителни? Всичко това е пряка последица от откъсването. Ако детето в класната стая има място за игра и въображение, ще може да създава и преживява, изследва и прави грешки, общува и взаимодейства с вас и другите и мързелът и липсата на мотивация вече никога няма да се появяват в училище.

4. Бъдете приятели

Без значение колко пъти повтаряме, че юношеството за нас е отворена книга, учениците все още ще повтарят, че никой не ги разбира. Те искат по-топъл, доверчив контакт с възрастните. Те работят повече и по-добре, когато знаят, че празнуваме техните успехи (и се гордеем с тях). Много по-важно от материала, който трябва да им представим за урока, е усещането за самочувствие и полезност, които те ще изпитат, когато общуват с нас – спокойно и почти като приятели.

5. Вярвайте в способностите на децата

Когато повтаряме често на учениците, че те могат да се справят със задачата – те точно това и ще направят. Ще бъдат по-мотивирани, по-съсредоточени и ще им е по-интересно ако знаят, че някой вярва в тях.

6. Разказвайте неща за себе си

Всеки ден класът ни вижда в една и съща роля – да стоим пред дъската и да говорим разумно, любезно и вечно на тема „урока за днес“. Но какво, ако им предложим да погледнат на нас и от другата страна – като човек, който също понякога се забавлява и е бил дете? Нашият собствен пример за това как сме преодолели трудностите в обучението ще вдъхнови не по-малко отколкото образователният материал. Успешен е онзи преподавател, който не се крие зад професията „учител“, а който се гордее, че е бил ученик.

7. Изисквайте обратна връзка

Учениците трябва да знаят: за вас е важно какво разбират от това, което им говорите, какво не разбират и защо, дали им е интересно или не. Запомнете, че обратната връзка е мощно оръжие. Благодарение на нея можете да направите уроците си такива, каквито всяко дете да хареса, да слуша с интерес и да учи с удоволствие.

8. Създавайте правилни навици

Вероятно знаете, че добрите оценки в училище не са гаранция, че в живота ще успеете като Илон Мъск например. Непрекъснато развитие на емоционална интелигентност и доброто отношение към живота и собствената професия –това прави успешните хора такива. Във вашата власт е да помогнете на учениците да развият тези навици и умения, които ще помогнат лесно да се справят с всяка задача.

9. Превърнете учението в радост

Децата прекарват безброй часове, играейки безгрижна игра, докато не настъпи времето да „учат“. „Ученето“, като правило, означава поведение по различен начин. Ако искаме да развием едно поколение на мислители и иноватори – тези, които се отличават с любопитство и способност да мислят творчески – трябва дори в часовете да създаваме смях, радост, емоции, което ще накара децата да учат със същото удоволствие, с което играят.

10. Бъдете лидер

Понякога учениците трябва да получат „натиск“ от учителя, за да започнат да правят нещо. Но повечето ученици днес знаят, че могат да разчитат на съучениците за много неща, защото те се възприемат не само като съседи по чинове, но и като общност. И ако учителят е достатъчно проницателен, той ще разбере, че тази общност започва с него.

Снимка: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град